Jeugdwerking start opnieuw op: “Voldoende aandacht voor zinvolle vrijetijdsbesteding”

J@M werkt binnen met contactbubbels van maximaal acht deelnemers en een begeleider. Foto: Gil Plaquet

Mechelen -

Na weken van alleen virtueel contact opent de Mechelse jeugdwerking J@M stapsgewijs opnieuw de deuren. Opvallend is dat jongeren zelf mee voor de hygiëne zorgen.

Jeugdwerkers gaan in acht wijken opnieuw aan de slag om kinderen en jongeren op een aangename en veilige manier ontspanning te bieden. De werking organiseert in de vrije tijd activiteiten voor jongeren die maatschappelijk minder kansen krijgen om zich te ontplooien. Dat heeft de voorbije weken tijdens de lockdown sporen nagelaten. “We merkten dat we niet alle kinderen op eenzelfde goede manier konden ondersteunen. Het welbevinden van de kinderen staat daarom centraal in de activiteiten die we organiseren”, vertelt J@M-voorzitster Zineb El Boussaadani (Vld-Groen-m+).

J@M organiseert de nodige huiswerkbegeleiding om de impact op de schoolloopbaan mee aan te pakken. “Het is onze overtuiging dat dit alleen kan als er ook voldoende aandacht gaat naar een zinvolle vrijetijdsbesteding. Alleen zo kunnen we de groeiende schoolachterstand op een goede manier aanpakken”, legt El Boussaadani uit.

Onderhoudsploeg

De komende weken combineren de jeugdwerkers het fysiek aanbod wel nog altijd met virtuele contacten. “In onze lokalen zelf organiseren we activiteiten in contactbubbels van maximaal acht deelnemers en een jeugdwerker. Op de speelpleinen laten we tot twintig deelnemers toe”, legt Zineb El Boussaadani uit.

Om de veiligheid en hygiëne te garanderen, werd via het ondernemersproject Manestarters ook een eigen onderhoudsploeg van jongeren samengesteld. “De jeugdwerkers staan in voor het basisonderhoud en de onderhoudsploeg doet op regelmatige tijdstippen een grondiger onderhoud”, klinkt het.

Door Sven Van Haezendonck
AANGERADEN