Als er over asfalt gescheurd wordt, kan Mathieu van der Poel dan toch verliezen: “Hij sprong tevergeefs terug in z’n auto!”

Van der Poel (rechts) met z’n maatje Axel Roelants en Belcar-piloot Cédric Baeten. Foto: Axel Roelants

Op de herstart van het wielerseizoen is het nog een tijdje wachten en dus probeert Mathieu van der Poel zich nuttig bezig te houden. Met trainen natuurlijk, maar ook met die andere passie van hem: auto’s. Onlangs ging hij racen op het circuit van Spa-Francorchamps.

De winnaar van onder anderen de Amstel Gold Race en het wereldkampioenschap veldrijden is zot van snelle bolides op vier wielen. Samen met z’n maatje Axel Roelants - een van de mannen achter Van der Poels start-up 4Gold - kruipt hij dan ook regelmatig achter het stuur.

“Vorige week maandag zijn we gaan racen op Spa”, vertelt Roelants. “Volgende week gaan we terug. We doen dit op dit moment puur voor het plezier. We hebben vorig jaar in oktober een wedstrijdje meegedaan op het circuit van Zolder, maar we willen ons vooral samen amuseren in de autosport. Als er tijd is, willen we wel eens de 24 uur van Zolder rijden, want Mathieu heeft een hart voor auto’s. We gaan nog veel racen voor zijn seizoen opnieuw begint.”

View this post on Instagram

2nd time in quali. Let’s go 4 a 200minute race.

A post shared by Axel Roelants (@axelroelants) on

Van der Poel kan ook verliezen

Met een auto over een circuit scheuren, is natuurlijk niet zonder risico’s. Maar Van der Poel kiest er zelf voor hoe hij zijn vrije tijd indeelt. “Ja, dit is volledig zijn eigen keuze”, zegt Roelants. “Wij rijden met een BMW 325i clubsport. Dat is een wagen die in de Belcar kan ingezet worden voor de instapklasse, wat het een heel leuke ervaring maakt. Er zit 220pk in en de topsnelheid is 250 kilometer per uur. Wie de snelste tijd had? Ik reed eentje van 2’56”, Mathieu drie minuten rond.”

Slokop Van der Poel, die verliest? “Ja, inderdaad”, lacht Roelants. “We gingen eigenlijk stoppen, maar hij sprong terug in de auto op het einde om toch nog eens te proberen om sneller te zijn dan mij. Tevergeefs want hij kwam tekort!”

Racen in tijden van corona, het is niet simpel. Zo zal de Formule 1-wedstrijd in Spa doorgaan zonder publiek. “Ja, er gelden hier strenge regels. Er is heel wat controle om hier binnen te geraken. Je mag ook maar maximaal vier mensen in de pitbox hebben en een mondmasker is verplicht, buiten in de wagen. Wij hadden één mecanicien bij, die alles aan de bolide regelde”, aldus Roelants.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN