Hoe zou het nog zijn met voetballer Davy De Beule? “De stallen van ons paardenhotel uitmesten, doe ik zonder morren”

Foto: ID/ Lieven Van Assche

Voetballers vallen na hun carrière soms in een zwart gat, maar niet Davy De Beule (38). De voormalige Belofte van het Jaar runt een fitnesscentrum, een paardenhotel en binnenkort een b&b. Hij heeft het drukker dan ooit en vindt dat prima. “Vroeger kroop ik na de training gewoon in de zetel.”

Dank u Google, om ons op het spoor van Davy De Beule te brengen. Sinds de vlotscorende middenvelder in 2017 bij Beerschot Wilrijk zijn schoenen aan de haak hing, hadden we niks meer van hem vernomen. Tot we dit online tegenkwamen:

Davy De Beule, ex-profvoetballer, opent deze lente de deuren van zijn eigen trainingscentrum, en dat bij Deurle’s paardenhotel!

We zagen het zo voor ons. De Beule met zijn lange manen die paarden met nog lángere manen bestijgt en klaarstoomt voor de dressuur, een jumping, of – nog spectaculairder, en cowboyhoed op – een rodeo. Maar het blijkt anders in elkaar te zitten. In het Oost-Vlaamse Deurle, een dorp aan de Leie, op een enorm domein van zeven hectare groot, baat hij zowel een paardenhotel als een fitnesszaak uit.

Hoe zou het nog zijn met voetballer Davy De Beule? “De stallen van ons paardenhotel uitmesten, doe ik zonder morren”
De Beule brak in 2003 volledig door bij Lokeren. Foto: BELGA

“Het zijn inderdaad twee aparte dingen”, zegt hij. “Met de paardjes had ik eigenlijk niks te maken. Mijn vrouw was daar vroeger altijd mee bezig, en dat is dan geëscaleerd. Toen ik in 2011 in Nederland bij Roda JC ging voetballen, hebben we dit stuk grond gekocht, en vervolgens heb ik na mijn uren zelf de verbouwingen gedaan. We zijn dan dat hotel begonnen, waar mensen hun paardjes naartoe brengen als ze met vakantie gaan, en waar Laurence zich dan over ontfermt. In 2018 is daar de fitness bijgekomen, waar ik mensen persoonlijk begeleid. Mij vind je vooral daar terug.”

Vrouwen in de keuken

Vooral, maar niet altijd. “Ik help mijn vrouw waar ik kan. Stallen uitmesten, paardenmest van de weitjes halen, in de winter de paardjes binnen en buiten zetten: geen enkel probleem. Maar je zal me niet zien paardrijden zoals Laurence of onze twaalfjarige dochter. Ik heb het ooit geprobeerd, maar had niet echt het gevoel van controle. En toen ik met de fitness begon, werd het wat riskant. Je kan er altijd afvallen en iets voorhebben, en dan ligt de zaak helemaal stil.”

Binnenkort komt er nog een zaak bij. “Een bed and breakfast, ook op dit domein. Een hele boterham, ik weet het. Vroeger kroop ik na de training in de zetel, waar al snel een mooi vormpje in kwam. Nu heb ik het zoveel drukker. We doen ook alles zonder personeel. Maar gelukkig wonen mijn schoonouders hier, van hen krijgen we veel hulp. Als er straks gekookt moet worden in de b&b, zal dat niet voor mij zijn, maar vooral voor de vrouwen.” (glimlacht)

Hoe zou het nog zijn met voetballer Davy De Beule? “De stallen van ons paardenhotel uitmesten, doe ik zonder morren”
Eén keer was hij Rode Duivel, ook in 2003. Maar op training in Kroatië viel hij uit. Foto: Photo News

Voor voetbal is geen plaats meer in het leven van De Beule, en dat vindt hij wel jammer. “Er is gewoon geen tijd voor. De laatste drie jaar ben ik amper nog in een stadion geweest. Maar ik hoop die draad wel nog eens op te pikken. Ik zou graag weer wat meer met collega’s van vroeger afspreken en wedstrijden bijwonen.”

IJslanders en Afrikanen

Bij KV Kortrijk, AA Gent en Lokeren zouden ze hem met open armen ontvangen, ook al bestaat Lokeren niet meer en is hij daar destijds op een slechte manier vertrokken, na een rechtszaak.

“Maar begin dit jaar maakte ik op vraag van de fans nog een filmpje, in een poging de club te redden. Helaas is dat niet gelukt. Ik heb daar een groot deel van mijn jeugd doorgebracht en heel veel mooie momenten beleefd. In 2003 werden we met al die IJslanders en Afrikanen zelfs derde. Zelf werd ik dat jaar ook Belofte van het Jaar. Die trofee staat nu in de fitness, toch leuk om aan mensen te tonen.”

Hoe zou het nog zijn met voetballer Davy De Beule? “De stallen van ons paardenhotel uitmesten, doe ik zonder morren”
Tussen de paardjes die hij en zijn vrouw verzorgen. Foto: ID/ Lieven Van Assche

Hij had nog meer beeldjes kunnen showen, had hij niet zoveel pech gekend met blessures. “Ik heb een mooie carrière gehad, maar ze had nog veel mooier kunnen zijn. In dat topjaar met Lokeren werd ik door Aimé Anthuenis ook geselecteerd voor de Rode Duivels, maar raakte ik in Kroatië geblesseerd op training. Het is uiteindelijk bij die ene selectie gebleven. Naast die blessures was ik ook te perfectionistisch, ik zette mezelf te veel onder druk. Ook mijn vader Etienne, die profwielrenner was, was erg veeleisend. Dat hielp allemaal niet. Maar van hem kreeg ik wel de goeie raad mee: als je iets wil bereiken in het leven, moet je er iets voor doen. En meer dan een ander. In het ondernemerschap heeft dat me al heel goed geholpen.”

Door David Van den Broeck
AANGERADEN