Oud-minister Defensie haalt zwaar uit naar zijn ex-baas Trump over aanpak protest: “Hij probeert ons te verdelen”

Bron © BELGA

Foto: AFP

Jim Mattis, voormalig minister van Defensie onder Donald Trump, heeft woensdag hard uitgehaald naar de wijze waarop de Amerikaanse president de protesten tegen racisme en politiegeweld aanpakt. “In mijn leven is Trump de eerste president die niet probeert om de Amerikanen te verenigen. Hij doet niet eens alsof. In plaats daarvan probeert hij ons te verdelen”, laakt Mattis in een opiniestuk op de site van het blad The Atlantic.

Sinds de zwarte Amerikaan George Floyd omkwam door politiegeweld, wordt in tal van Amerikaanse steden dagelijks gemanifesteerd tegen racisme, politiegeweld en sociale ongelijkheid. Honderdduizenden mensen betoogden vreedzaam, maar het kwam ook tot rellen en plunderingen. Trump dreigde er de voorbije dagen mee het leger in te zetten.

Mattis heeft naar eigen zeggen “woedend en geschokt” de gebeurtenissen van de voorbije week gadegeslagen. Hij vindt dat de betogers met recht en rede gelijke rechten opeisen. “We moeten niet afgeleid zijn door een klein aantal mensen die de wet overtreden.” Mattis roept de Amerikanen op om bestuurders “die spotten met onze grondwet te verwerpen en verantwoordelijk te stellen”.

“Toen ik bij het leger ging, zwoer ik een eed om de grondwet te verdedigen. Nooit kon ik drormen dat troepen die dezelfde eed aflegden onder gelijke welke omstandigen bevolen zouden worden om die grondwettelijke rechten van hun medeburgers met de voeten te treden – en al zeker niet om een bizarre fotoshoot te organiseren voor de verkozen leider, met militaire leiders naast hem.” Daarmee verwijst Mattis naar de hardhandige verwijdering van betogers zodat Trump, met defensieminister Mark Esper aan zijn zijde, naar een beschadigde kerk kon stappen.

Oud-minister Defensie haalt zwaar uit naar zijn ex-baas Trump over aanpak protest: “Hij probeert ons te verdelen”
Foto: AP

“We moeten het denken over onze steden als een slagveld waar ons leger gevraagd wordt te domineren, verwerpen. (...) We hoeven onze respons op protesten niet te militariseren”, aldus Mattis. “We moeten ons verenigen rond een gedeeld doel. En het begint bij garanderen dat ieder van ons gelijk is voor de wet.”

“Voor de inval in Normandië werden onze troepen eraan herinnerd dat de slogan van de nazi’s om ons te vernietigen ‘Verdeel en heers’ was”, schrijft Mattis. “Ons Amerikaanse antwoord was ‘Eendracht maakt macht’. We moeten die eendracht oproepen om deze crisis te boven te komen, zelfverzekerd dat we beter zijn dan de politiek. Donald Trump is de eerste president bij mijn leven die het Amerikaanse volk niet probeert te verenigen, hij doet niet eens alsof hij het probeert. In de plaats daarvan probeert hij ons te verdelen. We zijn getuige van de gevolgen van drie jaar van die opzettelijke pogingen. We zijn getuigen van de gevolge van drie jaar zonder volwassen leiderschap. We kunnen ons verenigden zonder hem.”

Mattis is een van de meest gewaardeerde militairen in de Verenigde Staten. In december 2018 stapte hij op als minister van Defensie uit protest tegen de beslissing van Trump om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië. Het is de eerste keer sinds zijn vertrek dat hij zijn ongezouten mening geeft over zijn vroegere baas. Het komt ook zelden voor dat een president zo wordt aangepakt door een oud-minister.

Ook Esper gaat tegen Trump in

Ook de huidige minister van Defensie, Mark Esper, liet woensdag verstaan dat hij er geen voorstander van is om het leger in te zetten: “De optie om het leger in te zetten in een rol van ordedienst zou alleen gebruikt moeten worden als laatste redmiddel, in de meest dringende en penibele situaties. We zitten nu niet in zo’n situatie. Ik steun het inroepen van de Insurrection Act niet.”

De uitspraken deden meteen vragen rijzen over de positie van de man. “Op dit moment is minister Esper nog steeds minister Esper. Indien de president zijn vertrouwen zou verliezen, dan komen we dat in de toekomst allemaal te weten”, antwoordde woordvoerster Kayleigh McEnany van het Witte Huis woensdag op vragen van journalisten over de positie van Esper.

Trump liet woensdag in een interview zelf wel weten dat hij “niet denkt dat het nodig zal zijn” om het leger in te zetten. Hij tweette ook kort na het opiniestuk van Mattis zware kritiek op zijn oud-minister: “Ik mocht zijn ‘leiderschapsstijl’ niet en eigenlijk weinig anders van hem. Blij dat hij weg is!”

Door adb
AANGERADEN
Meest recent