Duitse krant Bild verspreidt foto van vermoedelijke ontvoerder van Madeleine McCann: 43-jarige Christian B.

Bron © Bild, The Daily Mail, Sky News

De Duitse krant Bild meldt dat Christian B., een 43-jarige veroordeelde pedofiel, de man zou zijn die 13 jaar geleden de Britse Madeleine McCann ontvoerde in Portugal. De Duitser werd vorig jaar veroordeeld voor een andere verkrachting en zit momenteel in de gevangenis.

Op zijn persconferentie heeft het lokale parket van Braunschweig, waar de verdachte gedomicilieerd was, bekendgemaakt dat het gaat om een moordonderzoek. De piste dat Madeleine nog in leven is, lijkt zo gesloten. De verdachte is een 43-jarige Duitser. Hij wordt beschreven als blank met kort blond haar en zou 1,80 m lang zijn.

(Lees verder onder de video)

De Duitse politie hield donderdag een korte persconferentie over de nieuwe verdachte in de zaak Maddie McCann

Wat vooral opmerkelijk is, is zijn lange geschiedenis van seksuele misdrijven tegen vrouwen en kinderen. Eind vorig jaar werd hij in Braunschweig nog tot 14 jaar cel veroordeeld voor de verkrachting van een 72-jarige toeriste, uitgerekend in het hotel waaruit Madeleine McCann 18 maanden later zou verdwijnen.

LEES OOK. Verdachte in onderzoek Maddie McCann gelinkt aan brutale verkrachtingszaak

Telefoongesprek

De verdachte verbleef van 1995 tot 2007 regelmatig in Algarve in een vervallen gehuurde boerderij op een heuvel vlakbij het strand van Praia da Luz. Hij werkte in de horeca, maar was bij de politie ook bekend omwille van inbraken in toeristische resorts. Een voormalige buurman van de verdachte zei tegen de tv-zender: “Hij was altijd een beetje boos, reed hard op de baan en op een dag, rond 2006, verdween hij gewoon zonder een woord te zeggen. Ik denk dat hij wat huur onbetaald heeft gelaten.

De politie onthulde gisteren dat de man een telefoongesprek had gehad van 30 minuten in Praia da Luz, slechts een uur voordat Madeleine voor het laatst gezien werd op 3 mei 2007. De volgende dag droeg hij het eigendom van zijn auto verdacht over aan een andere persoon, ondanks het feit dat hij ermee bleef rijden.

Bekend op café

Volgens Dailymail werd de politie in 2017 getipt over Christian B. Wanneer hij met een vriend op café was in Duitsland, zou het gezicht van Madeleine McCann op televisie verschenen zijn ter gelegenheid van de tiende verjaardag van haar verdwijning. De verdachte zou gezegd hebben dat hij weet wat er met haar gebeurd is en toonde vervolgens een video waarin hij een vrouw verkrachtte aan zijn vriend. Die lichtte nadien de politie in. Er ontstond een samenwerking tussen Duitse, Portugese en Britse autoriteiten om meer bewijsmateriaal te verzamelen.

Opvallend is dat voormalige Portugese politiechef Goncalo Amaral vorig jaar in een Spaans tv-interview al hintte naar een Duitse verdachte die in de gevangenis zou zitten voor een ander misdrijf. Volgens Amaral was diezelfde verdachte in 2008 nog afgevoerd, maar zouden internetberichten over Madeleine McCann hem terug op de radar van de autoriteiten hebben gebracht. Goncalo Amaral was één van de eerste onderzoekers in de zaak McCann, maar werd gedurende het onderzoek ontslagen. Tot twee jaar terug hield hij vol dat de ouders zelf achter de verdwijning van het meisje zaten, maar ook hij wees vorig jaar dus vermoedelijk richting Christian B.

LEES OOK. Doorbraak in de verdwijningszaak rond Maddie McCann? 43-jarige Duitser als verdachte geïdentificeerd

Door lto
AANGERADEN