Overleg aan de gang over Black Lives Matter-protest in Brussel op zondag

Bron © BELGA

Foto: Kristof Vadino

Betogingen zijn onder de huidige coronamaatregelen niet toegestaan, maar op zondag 7 juni om 15 uur staat er toch opnieuw een Black Lives Matter-betoging tegen racisme gepland in Brussel. Ditmaal op het Poelaertplein aan het Justitiepaleis. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) laat weten dat er gepraat wordt met de initiatiefnemers over de mogelijke vorm van het protest.

Afgelopen maandag kwamen er op het Brusselse Muntplein en het Gentse Sint-Pietersplein ook al tientallen tot honderden mensen samen voor een Black Lives Matter-betoging. Die werd toen gedoogd en de politie kwam niet tussen. Doordat het toen om een beperkt aantal manifestanten ging, kon de sociale afstand gerespecteerd worden. Op het Facebookevenement van de nieuwe betoging op het Poelaertplein laten al bijna 5.000 mensen weten dat ze aanwezig zullen zijn en tonen nog eens 10.000 mensen interesse in het evenement. Als die massa volk komt opdagen, zullen de socialeafstandsregels niet meer gerespecteerd kunnen worden.

Mogelijke veilige oplossing

Onder de huidige coronamaatregelen zijn betogingen niet toegestaan, maar het kabinet van Brussels burgemeester Close laat verstaan dat er nog overleg gepleegd wordt met de organisatoren over een mogelijke veilige oplossing.

Het Belgisch protest tegen racisme komt er uit solidariteit met het protest in de Verenigde Staten. Daar komen duizenden mensen al dagenlang op straat tegen de dood van Afro-Amerikaan George Floyd. Hij kwam om het leven na bruut politiegeweld.

AANGERADEN