Lichtspektakel rond Van Eyck in Sint-Niklaaskerk heropent

Foto: fvv

Gent -

Lights on Van Eyck, het overweldigende lichtspektakel in de Sint-Niklaaskerk dat door de lockdown zijn opening in het water zag vallen, heropent op 26 juni en zal een jaar lang te bewonderen zijn.

Lights on Van Eyck is een indrukwekkend zintuiglijk feest voor oog en oor waarbij de pracht van de schilderijen van de Vlaamse Meester wordt uitvergroot door middel van een hoogtechnologisch ballet van projectoren en robotarmen.

Maar net voor de geplande opening strooide het Covid-19 virus roet in het eten. Met twee en een halve maand vertraging kan de voorstelling op 26 juni eindelijk openen.

“We hebben de uitgekiende opstelling al die tijd laten staan en weer afgestoft”, zegt Ilse Wachtelaer van bedenker Create. “De inkomhal en kassa zijn coronaproof gemaakt zodat alle regels kunnen gevolgd worden.”

Lichtspektakel rond Van Eyck in Sint-Niklaaskerk heropent
Het maximaal aantal bezoekers wordt teruggebracht van 150 naar 50. Foto: fvv

Staycation

Per voorstelling (van ongeveer een half uur) zullen maar 50 mensen worden toegelaten in plaats van de oorspronkelijke 150. De stoelen zijn nog enkel beschikbaar voor wie slecht te been is, de anderen zullen moeten rechtstaan.

Lights on Van Eyck heeft de taak eind juni het lamgeslagen Van Eyckjaar opnieuw op gang te trekken. Maar is het momentum niet definitief voorbij? “We denken het niet”, aldus Ilse Wachtelaer. “Van Eyck kan de leegte die ontstaat door het schrappen van de Gentse Feesten helpen opvullen. Bovendien worden we door de regering aangemoedigd om vakantie in eigen land te nemen. Op die groep staycationers willen we zeker inspelen.”

Lights on Van Eyck van 26/6 tot 30/6/2021 in de Sint-Niklaaskerk. Tickets kosten 11 euro, tussen 7 en 18 jaar betaal je 6 euro, kinderen tot 6 jaar gratis.

Door gn
AANGERADEN