Nederlandse pers maakt Whatsapp-gesprek openbaar tussen bekritiseerde Amsterdamse burgemeester en minister van Justitie

Bron © De Telegraaf

In Nederland is veel te doen om een Whatsapp-gesprek tussen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en de minister van Justitie Ferd Grapperhaus. De minister tikte de burgemeester op de vingers na een uit de hand gelopen demonstratie in Amsterdam, intussen dreigt zelfs een motie van wantrouwen tegen Halsema.

Burgemeester Femke Halsema ligt onder vuur nadat de anti-racismemanifestatie in Amsterdam op maandag uit de hand was gelopen. Er kwamen zo’n 5.000 mensen betogen op straat, in plaats van de beoogde 300. Daardoor was het onmogelijk om een veilige afstand te bewaren. “Pijnlijk voor alle mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden”, reageerde de Nederlandse minister van Justitie Ferd Grapperhaus.

Het protest, dat gericht was tegen het politiegeweld tegen zwarten in de Verenigde Staten, verliep zonder noemenswaardige incidenten en daarom vroeg burgemeester Halsema de politie niet in te grijpen. Dat kon volgens haar tot onrust en rellen leiden. De aanwezige agenten deden dus niet veel meer dan de betogers erop wijzen afstand te bewaren. “Een grote inschattingsfout”, klonk het verontwaardigd uit politieke hoek. Verschillende partijen vroegen een spoeddebat aan waarin de burgemeester zich zal moeten verantwoorden over haar handelen.

In het kader van dat debat werd ook het Whatsappgesprek tussen de burgemeester en minister van Justitie Ferd Grapperhaus opgevraagd en openbaar gemaakt door de Nederlandse pers.

Dit wisselden burgemeester Femke Halsema en minister Grapperhaus uit:

Maandag 1 juni 2020

Femke Halsema (17:02): Ha Ferd, de demonstratie op de dam trekt veel meer mensen dan door de organisatie geraamd. Er staan er nu al bijna 1.000 en (lang) niet iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wij voeren wel crowd controlemaatregelen uit bij de toegang tot de dam maar gaan de demonstratie niet op die grond ontbinden. Daarvoor zijn de emoties te groot en wij willen dat het vriendelijk verloopt en politie niet (behalve als het uit de hand loopt) tegenover demonstranten komt te staan. Mensen zijn ook zelf verantwoordelijk. Dat je het weet. Femke

17:03: uitgaand telefoongesprek (van minister van Justitie en Veiligheid (hierna: MJV) naar burgemeester van Amsterdam): onbeantwoord

Minister Grapperhaus (17:03): Ha Femke. Geheel met je eens. Na afloop maar evalueren mbt dit soort organisatoren. Groet, Ferd

17:03: inkomend telefoongesprek (van FH naar MJV): 2 minuten en 53 seconden contact

19:08 inkomend telefoongesprek (van FH naar MJV): Gemist

Femke Halsema (19:09): Telegraaf gaat helemaal los. Ik wil naar buiten brengen dat dit een driehoeksbeslissing is geweest met ruggespraak met jou. Femke

Minister Grapperhaus (19:21): Er is geen ruggespraak geweest over de besluitvorming rondom deze demo, dat is ook geheel jullie afweging als driehoek. Maar zoals ik eerder zei, dat jullie nu besloten hebben om niet in deze demo te gaan handhaven op 1,5 meter begrijp ik gezien mogelijke escalatie. Ik blijf wel zorg hebben over mogelijke onrust of plundering.

Femke Halsema (19:22): Het gaat uitstekend. Men gaat uit elkaar en er is weinig noemenswaardigs gebeurd. Er is alleen ruggespraak geweest over het niet kunnen handhaven van de 1,5.

Minister Grapperhaus (19:22): Mooi! Komt goed.

Minister Grapperhaus (19:23): De T is nu eenmaal de T.

Minister Grapperhaus (19:26): Die 1,5 meter niet handhaven is ook jullie beslissing, maar zoals ik al zei: die begrijp ik wel.

Femke Halsema (21:40): Wat is dit nou?

Minister Grapperhaus (22:07): Femke. Ik ben verbaasd over hoe zich dit ontvouwt aan jouw kant. Om 17.02 vandaag kreeg ik een appje van jou waarin je aangaf dat er veel meer mensen dan was geraamd door de organisatie op de demonstratie afkwamen. Het waren er toen al duizend zei je. Lang niet iedereen hield zich aan de 1,5 meter. Je gaf aan niet te willen ontbinden: “Daarvoor zijn de emoties te groot” – en gaf aan te willen voorko´men dat demonstranten tegenover politie zouden komen te staan.

Ik heb in een antwoordappje en in een kort telefoongesprek gezegd dat te begrijpen en dat er wel later geëvalueerd moest worden. Ik heb wel –telefonisch- mijn zorg benadrukt over mogelijke onrusten nav je bericht. Je gaf toen aan dat er busjes buiten zicht klaar stonden. Twee uur later om 19.09 appte je mij dat een vd kranten los ging en dat je naar buiten wilde brengen dat dit een driehoeksbeslissing was geweest “in ruggespraak” met mij. Ik heb direct gereageerd dat dat niet zo was.

Ik zie nu achteraf dat jij op AT5 hebt verklaard dat mbt de demonstratie niet ontbonden mocht worden vanwege het belang van het onderwerp. Daarover verschillen wij dus wezenlijk van mening. Maar die achtergrond van de beslissing is helemaal niet door jou bij mij gemeld. Groet Ferd

Foto met screenshot van correspondentie 17:02 en 17:03.

Femke Halsema (23:43): Deze wilde je vastleggen voor de wob. Je had ook gewoon de ingewikkeldheid van de situatie kunnen uitleggen ipv mij in de kou te zetten.

Femke Halsema (23:45): En ik heb niet het belang van het onderwerp verdedigd maar van demonstratievrijheid. Soms even navragen voor je op media reageert.

Minister Grapperhaus (23:46): Zie de weergave met citaten van jou op AT5. We spreken morgen verder.

Dinsdag 2 juni 2020

Femke Halsema (00:02): Ook volgtijdelijk klopt dit niet. Dit was lang nadat je mij aan de lijn had gehad. In stormen moeten we soms pal staan. En ik begrijp goed dat rechts Nederland een gouden kans ziet. Maar soms moet je ook voor je lokale bestuurders gaan staan. Zo’n demonstratie vindt nu eenmaal niet plaats in wijk bij duurstede. Ik had graag gezien dat je me niet in de kou had gezet.

00:26: inkomend telefoongesprek (van FH naar MJV): Gemist

Minister Grapperhaus (08:41): Ik ben nu in conf calls. Ik bel rond 10.00.

Femke Halsema (08:44): Ik probeerde je te bereiken. Ik heb de hele dag pers. En het lijkt me logisch dat jij nu duidelijk maakt dat je steun uitsprak aan de lijn van optreden en ik die steun ook nadrukkelijk heb gezocht. Femke

10:26: uitgaand telefoongesprek (van MJV naar FH): onbeantwoord

11:00: Videogesprek tussen MJeV, MVWS, MBZK en burgemeester van Amsterdam

Door evdg
AANGERADEN