Opmerkelijk! Greg Van Avermaet gaf in heel zijn carrière slechts 9 keer op en jaagt nu op het record van Froome

Foto: Photo News

Greg Van Avermaet (35) maakt zich klaar voor de heropstart van het wielerseizoen. Opmerkelijk: in zijn profcarrière, met 1.118 koersdagen op de teller, reed hij slechts negen koersen niet uit. “Ik haat opgeven.”

Greg Van Avermaet is bezig aan zijn vijftiende profseizoen. Het leverde hem al 41 profzeges op, waaronder olympisch goud in de wegrit in Rio, klassieke zeges in Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem, E3 Harelbeke en Omloop Het Nieuwsblad en twee ritzeges in de Tour. Maar wat ook opvalt: Van Avermaet geeft amper op. Slechts negen keer reed hij een wedstrijd niet uit. Straf. “Ik haat opgeven. Ik start altijd om te winnen, en als dat niet lukt wil ik op zijn minst uitrijden”, zegt hij op de website van Team CCC.

255 koersdagen op rij

Van Avermaet zit nu al aan 255 racedagen op rij zonder opgave. Chris Froome deed ooit beter: 301 wedstrijden op rij. Maar Van Avermaet is van plan beter te doen. De laatste keer dat hij de finish niet bereikte was in de Ronde van Lombardije 2016. “Ik had toen een heel slecht gevoel in de benen”, aldus Van Avermaet, die daarna wel nog in bepaalde wedstrijden dacht aan opgeven, maar toch doorbeet. “In de Strade Bianche in 2018 had ik een rotdag en ik voelde me niet goed. Mijn lichaam zei gewoon neen. Het was waarschijnlijk een van de moeilijkste dagen van mijn carrière want zoiets gebeurt zelden. Maar ik hield vol, want ik hou van die wedstrijd.”

Opmerkelijk! Greg Van Avermaet gaf in heel zijn carrière slechts 9 keer op en jaagt nu op het record van Froome
Afgepeigerd na de Strade Bianche 2018. Maar opgeven? Geen denken aan. Foto: BELGA

“Ook vorig jaar in Luik-Bastenaken-Luik heb ik afgezien. Ik hou niet van de koude. Er zijn tijdens mijn carrière veel koude dagen geweest, maar La Doyenne vorig jaar was erg. Ik presteer ook beter in de warmte. Al moet het niet te heet zijn, zoals in het WK in Qatar. Die dag in Doha was waarschijnlijk de heetste koersdag ooit. De temperatuur was erg hoog en omdat we in de woestijn reden, was er geen manier om aan de hitte te ontsnappen.”

Opmerkelijk! Greg Van Avermaet gaf in heel zijn carrière slechts 9 keer op en jaagt nu op het record van Froome
De val in de Ronde van Vlaanderen in 2017: “Ik had toen kunnen winnen.” Foto: BELGA

Eindelijk de Ronde van Vlaanderen?

Van Avermaet is klaar voor de herstart van het wielerseizoen. Met de Ronde van Vlaanderen als een van de hoofddoelen. Het zou jammer zijn moest deze klassiekers niet op zijn palmares geraken. “De pech in 2017, toen ik met Oliver Naesen en Peter Sagan crashte op de Oude Kwaremont, was moeilijk te verteren omdat ik het gevoel had dat ik in een winnende positie zat en alles goed ging. Ik had goede benen en ik had er alle vertrouwen in dat we Philippe Gilbert nog zouden inhalen. Maar in een seconde was het afgelopen. Maar de Ronde van Vlaanderen blijft voor mij de leukste race . Al mijn vrienden en familie staan ​​aan de kant van de weg en het parcours past perfect bij mij. Racen op je eigen wegen blijft iets speciaal en de geschiedenis van de race maakt het nog mooier en leuker. Hopelijk lukt het toch eens om te winnen.”

Door Werner Bourlez
AANGERADEN
Meest recent