“Van nu tot de zomervakantie zitten we in een nieuwe testfase. Om in te kunnen schatten of corona nog zwaar kan toeslaan”

Lang niet iedereen is van plan zijn bubbel vanaf maandag wekelijks uit te breiden. Een flink deel van de bevolking heeft pleinvrees om zich weer in het openbare leven van werk tot café te begeven. Het is begrijpelijk na wat er de voorbije maanden over ons is gerold. Maar overdreven smetvrees is ook niet meer nodig.

Wie niet tot de risicogroepen behoort en zich houdt aan de regels van social distancing en waar het moet een mondmasker draagt, heeft momenteel weinig te vrezen. Het is nooit uitgesloten dat men ergens besmet raakt maar met de cijfers die we nu hebben, is die kans klein. Wie naar de kaarten kijkt die de brandhaarden aanduiden van corona, zal moeten concluderen dat de grote en centrumsteden er goed vanaf zijn gekomen. In andere landen zijn dat vaak de crisiszones. Het heeft veel te maken met de bron van onze eerste besmettingen. Die kwamen over de grens door ski-reizen in Italië, de gemiddelde stadsbewoner heeft daar het geld niet voor. De ergste besmettingshaarden kwamen van een kruising tussen apres-ski en carnavalvieringen in de grensstreek. En het over-en-weer bezoek vanuit Nederland aan hun familie die in België woont. Mocht corona superbesmettelijk zijn dan waren de centrumsteden zwaar getroffen. Dan was er geen enkel personeelslid van een supermarkt, geen bakker of slager die niet ziek was geworden.

Het virus is momenteel onder controle, daar is nu echt elke viroloog het over eens. Dat hebben we te danken aan het feit dat we onze verantwoordelijkheid hebben genomen. Afstand hebben gehouden, handen gewassen, in ons kot zijn gebleven en onze bubbels hebben beperkt.

De deur naar normaliteit is verder open gezet dan verwacht was. Het heeft ook een doel. Van nu tot de zomervakantie zitten we in een nieuwe testfase. Om te zien hoe het virus zich gedraagt, hoezeer het is afgezwakt. Als we ons gedragen zoals de voorbije maanden is smetvrees niet nodig. Profiteer van de nieuwe vrijheid om niet zot te worden in uw kot.

Door Peter Mijlemans
AANGERADEN