Drie auteurs van omstreden studie over hydroxychloroquine trekken hun verhaal in

Bron © BELGA

Foto: AP

Drie van de vier auteurs die in The Lancet een controversiële studie omtrent het gebruik van hydroxychloroquine tegen Covid-19 hadden gepubliceerd, hebben om intrekking van het artikel verzocht, zo heeft het medische vakblad donderdagavond bekendgemaakt.

“Wij kunnen niet meer garant staan omtrent de juistheid van de bronnen van de primaire data”, schrijven de drie aan The Lancet.

Eerder schreef het prestigieuze vakblad dat het zich distantieert van de bekritiseerde studie naar hydroxychloroquine. Het erkende dat er “belangrijke vragen” zijn opgeworpen over de gegevens in de studie. Met deze “uitdrukking van bezorgdheid” wil het vakblad de lezers “erop wijzen dat ons ernstige wetenschappelijke vragen gemeld zijn”.

LEES OOK. ‘Wondermiddel’ van Trump opnieuw zwaar gebuisd: verhoogde kans op overlijden én hartritmestoornissen

Het bewuste onderzoek heeft ertoe geleid dat overal in de wereld klinische tests met het middel hydroxychloroquine gestopt werden. De conclusie van het onderzoek is dat het middel niet gunstig is voor mensen die met Covid-19 zijn opgenomen in het ziekenhuis, en dat het zelfs dodelijk kan zijn. Het artikel is gebaseerd op de gegevens van 96.000 patiënten die tussen december en april in 671 ziekenhuizen waren opgenomen. De studie vergelijkt hoe patiënten eraan toe zijn die hydroxychloroquine toegediend kregen, en zij die het niet kregen.

Meteen na de publicatie drukten verschillende wetenschappers hun twijfels uit, ook wetenschappers die al langer vragen hadden bij het nut van een behandeling met hydroxychloroquine. In een open brief, die op 28 mei gepubliceerd werd, zeggen tientallen wetenschappers uit de hele wereld dat een nauwkeurig onderzoek “zowel ongerustheid over de methodologie als over de integriteit van de gegevens” oplevert.

Er kwam ook hevige kritiek vanuit het kamp dat wel voorstander is van het controversiële geneesmiddel, onder meer van de bekende Franse wetenschapper Didier Raoult. Het onderzoek gebeurde volgens hem door “lamzakken”, zei hij in een video.

AANGERADEN