Remco Evenepoel is niet verlegen om Giro-ambities kracht bij te zetten: “Als ik me goed voel, ga ik voor de roze trui”

Bron © La Gazzetta dello Sport

Foto: Photo News

Een Belg die mikt op de eindzege in een grote ronde. Het is al een tijdje geleden. Maar met Remco Evenepoel heeft ons land er weer een potentiële klepper bij op dat vlak. En het supertalent van Deceuninck - Quick-Step is niet verlegen om zijn ambities uit te spreken, zelfs niet in La Gazzetta dello Sport als het over de Ronde van Italië gaat.

LEES OOK. Op de koffie bij het gewezen gastgezin van Remco Evenepoel in Nederland: “Een zoetekauw vanjewelste. Voor ijscrème mag je hem letterlijk wakker maken” (+)

“Een klassement rijden… Dat zijn grote woorden”, aldus Evenepoel in de roze sportkrant. “Omdat de Olympische Spelen niet langer op de kalender staan, hebben we besloten om de Ronde van Italië te rijden met het doel om te kijken wat ik kan. Als ik me goed voel, ga ik vechten voor de roze trui. Dat kan voor enkele dagen zijn, of tot de laatste dag. Dat zou mooi zijn. Maar wat er ook van komt, ik geloof dat het mogelijk is.”

Evenepoel maakt zijn debuut in een grote ronde wanneer de Giro op gang geschoten wordt op 3 oktober. Hij krijgt zware concurrentie van onder anderen Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), Richard Carapaz (Team Ineos) en Marc Soler (Movistar).

Remco Evenepoel is niet verlegen om Giro-ambities kracht bij te zetten: “Als ik me goed voel, ga ik voor de roze trui”
Foto: Photo News

Pieken

Maar met zeges in de Ronde van San Juan en de Ronde van Algarve op z’n palmares in 2020 vindt Evenepoel dat het de juiste keuze was om dit jaar zijn eerste grote ronde te rijden.

“De Giro is al een doel sinds de winter”, geeft hij toe. “De nieuwe kalender zorgde voor een moeilijke keuze. Ik ga nu Luik-Bastenaken-Luik moeten missen, maar de Giro is ideaal voor mijn ontwikkeling als renner. Het is de beste keuze. Ik ben hard aan het trainen want mijn debuut is toch iets speciaal. Ik heb thuis enkele tests gedaan en mijn kracht is nog toegenomen. Ik werk nog niet te hard want het plan is om te pieken op het juiste moment.”

LEES OOK. Rik Verbrugghe gelooft in de roze droom van Remco Evenepoel: “Hij heeft de kwaliteiten om over drie weken te schitteren”

Onze landgenoot heeft naast veel supporters ook een voormalige klassementsrijder die rotsvast in hem gelooft. Volgens Alberto Contador kan Evenepoel dit jaar al meedoen voor eindwinst in de Ronde van Italië.

“Contador heeft zijn grote rondes altijd gewonnen door aan te vallen en iets speciaal voor elkaar te brengen”, glundert Evenepoel. “Ik vind het niet leuk om defensief te koers of te winnen door defensief te rijden. Ik neem graag risico’s. Soms verlies je daardoor en soms win je net. Als dat het geval is, dan is het gevoel nog specialer.”

Evenepoel liet zich volledig gaan in coronatijden. Zo reed hij onder andere vijftig keer de Muur van Geraardsbergen op. Omdat hij doelen nodig heeft, zo zegt hij. Om dat gevoel van competitiviteit niet te verliezen. Maar ook het Belgische talent weet dat het geen makkelijke periode is op dit moment. “Ik denk dat we pas weer 100 procent normaal gaan leven als er een vaccin in. We gaan nog een tijdje regels moeten volgen, zoals in de supermarkt. Er zijn veel mensen gestorven, dus we moeten de nodige maatregelen in acht blijven nemen.”

LEES OOK. Remco Evenepoel mist de Giro: “Dat ik volgens Eddy Merckx nog veel boterhammen moet eten? Ik eet hele broden tegelijk” (+)

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN