Rechtbank van Antwerpen heeft beslist: Katje Lee blijft leven

Bron © BELGA
Stabroek -

Het katje dat in april naar ons land werd gebracht vanuit Peru door de Stabroekse studente Selena Ali (23) mag blijven leven én vertrekt naar Peru. Dat heeft de rechtbank van Antwerpen beslist. Volgens de rechter motiveerde het FAVV niet voldoende waarom de kat niet in quarantaine zou kunnen blijven.

In april kwam Lee, een Peruviaanse kat, ons land binnen. Selena Ali had hem geadopteerd uit een kattencafé maar door de coronacrisis moest ze halsoverkop het land verlaten en terugkeren naar België. Lee achterlaten was geen optie en dus nam ze hem mee. Maar hierdoor kon Lee niet lang genoeg in Peru in quarantaine blijven, wat nodig is om een besmetting met rabiës (hondsdolheid) te kunnen uitsluiten. Hoewel Lee gevaccineerd is tegen rabiës kreeg Selena bij haar terugkomst een brief van het FAVV met de vraag om Lee in te slapen.

Na weken van verzet heeft Selena eindelijk gelijk gekregen van de Antwerpse rechtbank: Lee mag blijven leven. Volgens de rechter is de euthanasiebeslissing van het FAVV van 29 april 2020 onwettig wegens schending van de motiveringsplicht. Euthanasie kan namelijk volgens de Europese regelgeving slechts in laatste instantie worden besloten, als het terugsturen of quarantaine onder officieel toezicht niet mogelijk is.

Volgens de rechter motiveert het FAVV niet voldoende waarom de quarantaine niet uitvoerbaar zou zijn. En beperkt het FAVV zich tot de vage en algemene stelling dat dit een onverantwoord sanitair risico zou inhouden. Maar geeft het niet aan waarom dat zo is.

Kat terugsturen naar Peru

Bovendien meent de rechter dat het FAVV van onjuiste feitelijke gegevens is uitgegaan wanneer het stelt dat euthanasie de enige mogelijkheid is om het sanitaire risico op rabiës te beheersen. “Alle door partijen geciteerde experts, met inbegrip van de NVWA (de Nederlandse tegenhanger van het FAVV), zijn het er immers over eens dat quarantaine gedurende een bepaalde periode een oplossing is om het risico dat de kat besmet zou zijn met rabiës, te beheersen”, stelt de rechtbank.

Er wordt nog aan toegevoegd dat het niet aan de rechtbank is, maar aan het FAVV om eventueel een nieuwe beslissing te nemen. Sinds de behandeling van de rechtszaak zijn er echter nieuwe ontwikkelingen. Het katje terugsturen naar Peru zou nu wél terug tot de mogelijkheden behoren. De Peruviaanse ambassadeur in België heeft donderdag aan federaal minister Denis Ducarme (MR) officieel laten weten dat Lee welkom is in Peru en dat SENASA, de Peruviaanse tegenhanger van het FAVV, toestemming geeft voor de terugkeer van het dier.

LEES OOK. Doodsbedreigingen, BV’s, smeekbedes: waarom katje Lee ons zo emotioneel maakt (+)

Een voorbeeld voor andere dieren

“Dit is een zeer goede dag voor het dierenwelzijn”, reageert Anthony Godfroid, de advocaat van studente Selena Ali, op de uitspraak van de rechtbank in Antwerpen. “Van zodra er vluchten zijn, zal Selena met haar katje naar Peru vliegen zodat Lee daar de resterende tijd van zijn quarantaine kan volbrengen.” De advocaat benadrukt dat het niet om een repatriëringsvlucht gaat en dat Selena alle kosten voor de vluchten en haar verblijf in Peru zelf zal betalen. “Dit zal de belastingbetaler dus geen euro kosten”, zegt meester Godfroid. Na de quarantaine zullen Selena en Lee wellicht vanaf augustus kunnen terugkeren naar ons land.

Dierenrechtenorganisatie GAIA is alvast tevreden met het vonnis. “Het gaat niet enkel over Lee, één kat, maar over de vele andere dieren die zonder dit vonnis, wellicht onnodig en illegaal zouden gedood worden”, klinkt het. Nu wil Gaia op zoek naar de best mogelijke regeling conform het vonnis.

Ook Raf Van Duyse van iVZW Kattenadvies, die de petitie opstartte om Lee te laten leven, is ontzettend tevreden: “De mama van Selena heeft me meteen gebeld om het me te laten weten. En dat is echt schitterend nieuws, ik kon het amper geloven. Het is prachtig hoe iedereen met ons heeft meegeleefd. Lee is een symbool geworden omtrent respect voor het leven.”

Vaste quarantaine-plek voor dieren in dezelfde situatie als Lee

Dat Lee niet moet ingeslapen worden is ook voor Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) een opluchting. De minister hoopt dat dit de deuren opent voor een vaste quarantaine-inrichting. “Ik ben blij dat de rechter ons gelijk geeft, maar het belangrijkste is dat we nu zorgen voor een structurele oplossing”, zegt minister Weyts. “Dit gaat over meer dan 1 katje: elk jaar zijn er zo’n 100 dieren in een soortgelijk geval.”

Die structurele oplossing houdt volgens de minister in dat het FAVV zo snel mogelijk een quarantaine-inrichting aanduidt, zodat dieren niet sterven wanneer mensen hun verplichtingen niet nakomen. “Daar is en was het mij om te doen. Het is roekeloos en levensgevaarlijk voor mens en voor dier om de rabiësregels naast je neer te leggen, maar daar moeten mensen voor boeten en niet dieren.”

Hij herinnert er nog aan dat de autoriteiten volgens de bevoegde Europese verordening in eerste instantie moeten opteren voor terugsturen of een quarantaine. “De rechter bevestigt dit nu ook”, besluit Weyts.

AANGERADEN
Meest recent