UGent verklaart online examens van 400 studenten ongeldig na fraude

Bron © BELGA

Foto: ss

De UGent verklaart de online examens van 400 studenten ongeldig omdat fraude is gepleegd. Het gaat om vakken in de eerste bachelor burgerlijk ingenieur. Enkele studenten wisselden onderling stiekem antwoorden uit. Daardoor zullen nu vierhonderd studenten de bewuste examens moeten herdoen of er niet op gequoteerd worden. De initiatiefnemers worden gesanctioneerd.

Sommige vakken kunnen door de coronamaatregelen niet op de campus geëvalueerd worden en worden daarom online afgenomen. Dat verhoogt echter wel het risico op fraude. Rector Rik Van de Walle reageert verontwaardigd op het misbruik. “Ik hoop dat die studenten zich de komende weken en maanden niet alleen over hun laptops en toetsenborden zullen buigen, maar ook eens in de spiegel zullen kijken en zich de vraag zullen stellen: “Wat is mijn bedoeling eigenlijk, iets leren of de boel belazeren, inclusief mezelf?” Hoewel de fraude maar door een beperkte groep is gepleegd, zijn alle 400 studenten getroffen door de ongeldigheidsverklaring van de examens.

“Opvallend veel gelijkaardige antwoorden”

Bij een reeks online examens en evaluaties werden onregelmatigheden vastgesteld die door de examencommissie van de universiteit zijn onderzocht. “Uit de aangeleverde bewijsstukken en getuigenissen van een aantal studenten is gebleken dat deze onregelmatigheden een veel grotere omvang hadden dan aanvankelijk door ons werd ingeschat”, zegt de universiteit.

Er waren opmerkelijk veel gelijkaardige antwoorden in de examens van de eerstejaarsstudenten. Die mochten een reeks testen thuis achter de computer afleggen omdat de universiteit de verspreiding van het coronavirus wil beperken. Maar via Messenger zouden de studenten antwoorden hebben doorgegeven.

De fraude “beperkt zich niet tot de bewuste Messenger-groep waarover elkeen ondertussen wel heeft gehoord, maar heeft onder heel wat verschillende vormen plaatsgevonden”, aldus de universiteit. Het gefoefel “strekt zich bovendien ook uit over alle vakken met online testen”.

“Waarschuwing”

De initiatiefnemers die verantwoordelijk zijn voor de grootschalige fraude worden individueel gestraft. Enkelen krijgen een 0 op 20 en worden uitgesloten van herexamens.

Een relatief milde bestraffing voor de fraude en de gevolgen die ze heeft voor zo’n grote groep studenten. “Dit is een waarschuwing”, klinkt het nog. “We zijn extra waakzaam bij online evaluaties. Bij volgende inbreuken zullen we niet zo mild zijn.”

 

AANGERADEN
Meest recent