Justine Henin is onder de indruk van Kim Clijsters en ziet voordelen in pauze door coronacrisis: “Fysiek was er nog werk”

Bron © Sudpresse, Le Soir

Foto: BELGA

Door de coronacrisis kwam er vroegtijdig een einde aan de comeback van Kim Clijsters (36). Maar uitstel is geen afstel, weet ook Justine Henin (38). De voormalige nummer één van de wereld ziet zelfs voordelen voor de Limburgse nu er voorlopig niet getennist mag worden.

LEES OOK. Amper 16-jarig tennisfenomeen krijgt steun van Kim Clijsters na emotionele speech: “Mijn dochter kan veel van jou leren”

Clijsters maakte begin dit jaar een tweede comeback, maar speelde slechts twee wedstrijden voor de coronapandemie een voorlopig einde aan haar derde tenniscarrière maakte. De viervoudige grandslamwinnares (US Open 2005, 2009 en 2010 en Australian Open 2011), voormalig nummer een van de wereld in het enkel- en het dubbelspel, zal pas in juli weer op de tennisbaan kunnen staan, tijdens de World Team Tennis voor een (beperkt) publiek.

“Deze onderbreking is zeker niet ideaal”, aldus Henin bij Sudpresse. “Maar tegelijkertijd moest Kim haar voorbereiding nog wat verfijnen. Op fysiek vlak was er nog werk aan de winkel. Wedstrijden zeggen op dit niveau niet alles, zelfs niet als ze haar tegenstandsters tot het uiterste drijft. Ik las dat ze nu van de gelegenheid gebruikmaakt om enkele probleempjes in haar knieën te laten behandelen en dat ze nog steeds gemotiveerd is om terug te spelen, zelfs als dat pas volgend jaar is. Het is allemaal niet ideaal, maar als ze deze periode goed doorkomt kan ze daarvan profiteren. Het was ook niet dat ze al vijf of zes toernooien had getennist. Als je weet dat ze bijna acht jaar niet speelde, lijkt deze onderbreking vrij kort. Daarom biedt dit juist kansen voor haar. Ze zat nog maar in de beginfase van haar comeback, dus oordelen kunnen we nog niet doen.”

En dus blijft het volgens Henin afwachten hoe Clijsters deze moeilijke periode doorkomt. “Je moet objectief blijven”, zegt de Waalse. “Ze wordt maandag 37 en het is duidelijk dat het op deze leeftijd steeds moeilijker wordt. Ik kan het me niet eens meer voorstellen. Vlak voor de lockdown heb ik mijn rechterknie geblesseerd tijdens het skiën en ik merk nu hoe lang het duurt om daarvan te herstellen. Maar goed, verder vind ik het een mooie boodschap van speelster als Kim. Het is niet omdat ze mama zijn geworden dat ze daarom moeten ze een kruis moeten maken over hun dromen of ambities. Zelfs al is het moeilijk te combineren.”

LEES OOK. Hoe heeft Kim Clijsters in de States en België de lockdown doorstaan? “Als de US Open zouden doorgaan, wil ik klaar staan” (+)

Justine Henin is onder de indruk van Kim Clijsters en ziet voordelen in pauze door coronacrisis: “Fysiek was er nog werk”
Foto: BELGA

Graag tennis op tv

Henin sprak met Le Soir ook over de coronacrisis. “Voor deze periode werden we meegesleept in ons werk”, aldus de ex-nummer één van de wereld. “Deze periode heeft me dan ook aan het denken gezet. Ik hoop dat mensen uit hier iets van oppikken om daarna een beter leven te leiden. Weet je, als voormalig topsportster was deze lockdown op zich niet zo moeilijk voor mij. Omdat ik een groot deel van mijn leven doorbracht zonder veel sociale contacten. Op mentaal vlak heb ik er dus niet zoveel moeite mee gehad.”

Intussen is het wachten tot er weer getennist kan worden. Het internationale tennis ligt sinds begin maart stil. “Wie kan voorspellen wat er gaat gebeuren? Er heerst nog veel twijfel. Zullen landen qua gezondheid op hetzelfde niveau zijn? Je moet begrijpen dat niets meer zal zijn zoals voorheen. Ik hoor sommige mensen zeggen dat we het seizoen in 2020 moeten opgeven. Ik vind dat je moet spelen wat er te spelen valt, voor zover dat in alle redelijkheid gebeurt. Het zal niet altijd even leuk zijn, maar we moeten ermee leren leven en de omstandigheden accepteren.”

Door Vincent Van Genechten
  • AANGERADEN
    Meest recent