Premier Wilmès geeft expertenadviezen vrij van de GEES

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Eerste minister Sophie Wilmès (MR) gaat de adviezen van de GEES, de expertengroep voor de afbouw van de coronamaatregelen onder leiding van professor Erika Vlieghe, vrijgeven. Maandag worden ze op de website van de Kanselarij gepubliceerd, zo zegt haar woordvoerster vrijdag.

Knack berichtte vrijdag dat de commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten, die zich bezighoudt met de toepassing van de wet op de openbaarheid van bestuur, zich niet kon vinden in de redenen die de overheid aanhaalt om de verschillende expertenadviezen in verband met de coronacrisis niet te publiceren.

Nu blijkt dat alvast de adviezen van de GEES maandag publiek zullen worden gemaakt. De woordvoerster van premier Wilmès, Elke Pattyn, benadrukt wel dat die beslissing niets te maken heeft met de commissie rond bestuursdocumenten. “Vorige week is al beslist om de adviezen na de Nationale Veiligheidsraad van 3 juni te publiceren”, zegt ze. “De premier is voorstander van maximale transparantie.”

De definitieve GEES-verslagen zullen normaal maandag op de website van de FOD Kanselarij verschijnen. Voor de publicatie heeft de premier ook het fiat van de expertengroep zelf gekregen.

AANGERADEN