Abonnee worden? Kies je leesformule

06/06/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

“Zwemmen zonder kleedkamer is wél mogelijk”

Deelnemen aan een les Zumba of naast elkaar op de loopband zal vanaf 8 juni terug mogen. Maar voor zwemmers zal dat pas op 1 juli zijn, en dat tegen de verwachtingen in. Uitbaters en zwemfederaties zijn niet te spreken over het gebrek aan perspectief. En ook virologisch is er weinig bezwaar tegen een zwempartij, maar “kleedkamers en douches vormen wel een risico”, klinkt het.

Straks gaan de fitnesscentra wél open maar blijven de zwembaden gesloten, en dat snapt CEO van Sportoase Michael Schouwaerts niet. “Wij hebben een grondig protocol voorbereid, geadviseerd door dokters en virologen onafhankelijk van elkaar. Wij kunnen in alle veiligheid heropenen. Meer nog, corona overleeft het gewoon niet in chloor.”

Dat klopt, zegt ook Steven Van Gucht van Sciensano. “Maar het zijn de contactpunten buiten het zwembad, zoals de douches en de kleedkamers, die een risico vormen.”

Dat vinden Sportoase en de zwemfederatie onzin. “We kunnen perfect openen zonder kleedkamers en zonder douches. Mensen komen met hun badpak aan naar het bad. Ze kunnen hun kledij op een aangeduide plek kwijt. En ze kunnen met een badjas of een jogging weer vertrekken. Dat vraagt een inspanning maar is niet onoverkomelijk”, zegt An Rydant van de Vlaamse Zwemfederatie. Ook de redders en zwemclubs kregen afgelopen weken extra opleidingen. “Ze werden opgeleid om zelfs de mond-op-mondbeademing toe te passen op een veilige coronaproof manier, door te werken met een doek.”

Ten vroegste mogen ze op 1 juli pas de deuren openen terwijl ze dat al véél vroeger hadden verwacht, naar analogie met de buurlanden. Bij minister voor Sport Ben Weyts klinkt het dat ze de zaak opnieuw zullen agenderen en met alle actoren aan tafel zitten, maar wanneer er dan een eventuele vervroeging zou kunnen komen, is niet duidelijk.

(nba)

AANGERADEN
Meest recent