Abonnee worden? Kies je leesformule

06/06/2020 - Economie
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De helft van de aannemers vreest bovenop het geleden omzetverlies ook een minder gevuld orderboekje het komende jaar.  VUM

Bouwsector verwacht omzetdaling met 33 procent

Uit een bevraging van sectorfederatie Bouwunie bij 357 ondernemers blijkt dat één op drie nog altijd niet op volle capaciteit draait. De helft verwacht niet snel opnieuw een normaal werkvolume te halen.

De coronacrisis heeft zwaar ingehakt op de bouwsector. Gemiddeld wordt een omzetdaling met 33 procent verwacht, en één op twee ondernemers vreest voor 2021 een minder gevuld orderboekje. “De bouw kreunt, we vrezen voor een crisis op middellange termijn”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. Hij pleit ervoor “investeringen door particuliere klanten te stimuleren door hen een belastingvoordeel van 15 procent – en méér voor energiebesparende uitgaven – toe te kennen bij bouw- en renovatiewerken”.

Om de achterstand van de voorbije maanden in te lopen vraagt de sector ook om meer overuren en zaterdagwerk te mogen uitvoeren en – opmerkelijk – om aan de kust de traditionele bouwstop tijdens de zomermaanden te herbekijken. “De bouw telt 129.000 bedrijven, draait jaarlijks een omzet van 77 miljard euro en stelt 320.000 mensen tewerk. Alle overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de sector te ondersteunen”, aldus nog Waeytens.

Eerder had ook al de Confederatie Bouw gepleit voor een “stevig federaal relancepakket”, met onder meer een tijdelijke verlaging van de btw voor nieuwbouw van 21 naar 6 procent. (krs)

Hoofdpunten