“Black lives matter”-betogingen in Parijs verboden

Bron © BELGA

Amerikaans protest tegen racisme Foto: EPA-EFE

De betoging tegen politiegeweld die zaterdag zou doorgaan op het Champ de Mars, in het centrum van de Franse hoofdstad, wordt verboden. Dat heeft het hoofd van de Parijse politie, Didier Lallement, beslist.

Eerder waren, vanwege de coronacrisis, ook andere betogingen elders in de hoofdstad verboden. Door de coronacrisis zijn bijeenkomsten van meer dan tien mensen verboden, klinkt het.

Op de sociale media werd opgeroepen om zaterdagnamiddag samen te komen op het Champ de Mars, vlak bij de Eiffeltoren. “Deze bijeenkomsten, die vele mensen kunnen samenbrengen, zijn niet toegelaten door het decreet van 31 mei 2020 over de gezondheidscrisis”, aldus Lallement in een persbericht. Hij wijst er ook op dat de organisatoren hun actie niet aangemeld hebben bij de autoriteiten.

Vrijdag had Lallement al andere betogingen verboden. Zaterdag om 15 uur, voor de Amerikaanse ambassade in Parijs, stond een hommage gepland voor George Floyd, een zwarte Amerikaan die door een blanke politieagent door verstikking werd omgebracht.

Dinsdag was er in Parijs een betoging van zeker 20.000 mensen. Zij kwamen op straat om de familie van Adama Traoré te steunen, een jonge zwarte man die in 2016 overleed in een Parijse politiecel, kort na zijn arrestatie.

AANGERADEN