Werken aan zwart kruispunt R6 in Mechelen afgerond

Bron © BELGA

De nieuwe brug aan de R6 Foto: RR

Mechelen / Sint-Katelijne-Waver -

Na werken van ruim een jaar zal het verkeer aan het kruispunt van de R6 met de Antwerpsesteenweg in Mechelen over een nieuwe brug kunnen passeren. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) mocht zaterdag de laatste meters asfalt van het voormalig zwarte kruispunt aanbrengen met een pletwals.

Het kruispunt van de R6 - de grote ring rond Mechelen - en de Antwerpsesteenweg staat bekend als een gevaarlijk kruispunt waar regelmatig zware ongevallen gebeurden. In maart van vorig jaar startte het Agentschap Wegen en Verkeer daarom met ingrijpende infrastructuurwerken om het kruispunt veiliger en vlotter te maken.

Er werd gekozen voor een brug, zodat het doorgaand verkeer op de R6 voortaan over de steenweg geleid wordt. De brug is van dezelfde makelij als een andere ‘fly-over’ van de R6 over de Liersesteenweg, waarvan de bouw eind 2018 werd voltooid.

Fietsas Mechelen en Sint-Katelijne-Waver

Ook het kruispunt onder de brug werd hertekend, met nieuwe verkeerslichten, kortere oversteekplaatsen en bredere fietspaden. Nabij het kruispunt werd ook een fietstunnel onder de R6 aangelegd, die in de toekomst zal aansluiten op een nieuwe fietsas tussen Mechelen en Sint-Katelijne-Waver.

Het kruispunt met de Antwerpsesteenweg is het derde gevaarlijke kruispunt van de R6 dat door het AWV wordt aangepakt. “Voor de hele omgeving is dit een project waar al lange tijd werd naar uitgekeken”, zegt minister Lydia Peeters. “Hiermee wordt het laatste gevaarlijke punt van de historische lijst van 2002 op Mechels grondgebied weggewerkt.”

Het nieuwe kruispunt is volgens Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld) ook op economisch vlak een goede zaak, want er werd ook rekening gehouden met de grote doorstroom van uitzonderlijk vervoer op de baan. “Dit project versterkt onze grootste economische troef: ons locatievoordeel en vlotte bereikbaarheid.”

Minister Peeters mocht zaterdag plaatsnemen in een pletwals, bij de laatste asfalteringswerken. Vanaf maandagochtend zal de brug en de zuidkant van het kruispunt vrijgegeven worden, de noordkant volgt maandagavond.

De kostprijs van het bouwproject bedraagt 11 miljoen euro.

AANGERADEN