Justin Trudeau gaat op de knieën tijdens anti-racismebetoging, maar niet iedereen is overtuigd van zijn oprechtheid

De Canadese premier Justin Trudeau heeft vrijdag deelgenomen aan een anti-racismebetoging in Ottawa. Samen met de andere demonstranten ging hij, omringd door bodyguards, tot drie keer toe op de knieën. Het gebaar geldt als protest tegen politiegeweld en racisme, al is niet iedereen overtuigd van de oprechtheid van zijn acties.

kmlo

© AFP

Vooral op sociale media krijgt de premier de wind van voren. Waar Trudeau tijdens de demonstratie voornamelijk bedankingen kreeg voor zijn onvoorziene aanwezigheid, werd hij op Twitter nog eens geconfronteerd met een ophefmakende foto uit 2001. Op die afbeelding valt immers te zien hoe hij zich voor feestje verkleedde als Aladdin met zwarte schmink. “Zijn jullie dit vergeten?”, klonk het onder meer bij een geërgerde twitteraar.

Trudeau verontschuldigde zich vorig jaar nadat de foto werd gepubliceerd door Time Magazine. “Het was iets waarvan ik op dat moment niet dacht dat het racistisch was, maar nu zie ik dat het iets racistisch was”, vertelde de premier toen.

In totaal wandelden vrijdag honderden protesteerders door de straten van verschillende Canadese steden. Trudeau nam vrijdag niet het woord tijdens de bijeenkomst, maar luisterde er wel naar de speeches. Van zodra de massa een mars begon richting de Amerikaanse ambassade, keerde de premier terug richting zijn kantoor.

bekijk ook

Trudeau heeft letterlijk geen woorden voor Trumps reactie op hevige protesten

Trump tijdens persconferentie: “Niemand heeft zoveel voor zwarte gemeenschap gedaan als ik”

New Yorkse agenten geschorst nadat ze 75-jarige man ruw tegen de grond duwen tijdens betoging

LEES OOK

Nu in het nieuws