ABVV-voorzitter Robert Vertenueil moet vertrouwensstemming ondergaan na overleg met MR-voorzitter Bouchez

Bron © BELGA

Archiefbeeld: Robert Vertenueil. Foto: ISOPIX

De voorzitter van de socialistische vakbond, Robert Vertenueil, moet maandag een vertrouwensstemming ondergaan door de Waalse centrales van de vakbond. Reden: een onderhoud met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. PS-voorzitter Paul Magnette zegt verbaasd te zijn door de vele kwade reacties.

Vertenueil had de voorbije week een ontmoeting met de MR-topman, op de hoofdzetel van het ABVV. Na afloop pleitten beiden voor een nieuw sociaal pact. Die ontmoeting en de bijhorende boodschap viel slecht bij de Waalse achterban van Vertenueil. Zelfs in die mate dat er maandag gestemd wordt over het lot van Vertenueil. Het bureau van het Waals ABVV houdt een vertrouwensstemming.

Vertenueil is Franstalig, en de vertrouwensstemming gebeurt door het Waals ABVV. Maar de stemming gaat wel degelijk over zijn positie als federaal voorzitter. Het ABVV is immers een nationale vakbond.

In een reactie zegt PS-kopstuk Magnette dat hij verbaasd is over de kwade reacties van een deel van de achterban op Vertenueil. “Hij heeft zijn standpunten verdedigd. Het zou een te simpele voorstelling van de zaken zijn om te zeggen dat hij een sociaal pact wil tussen het ABVV en de MR”. Magnette zegt wel de autonomie van de vakbond te respecteren.

Dat de positie van Vertenueil wankelt is opmerkelijk, vooral gezien de timing. In november zijn het sociale verkiezingen. En er is de zware economische impact van de coronacrisis.

Binnen het Waals ABVV is er een groeiende invloed van de PVDA. Ongetwijfeld ligt dat mee aan de ophef die ontstaan is binnen de vakbond over de ontmoeting van de voorzitter met MR-kopstuk Bouchez.

Door blg
AANGERADEN
Meest recent