Ruud De Ridder op rand van depressie na einde Echt Antwaarps Teater

Toneelmaker Ruud De Ridder (69) zit in zak en as. De coronacrisis doet zijn levenswerk, het Echt Antwaarps Teater, de das om. “Volgens de dokter moet ik oppassen voor een depressie.”

(gvh, dvg)

Net voor het veertigste speelseizoen valt het doek over het Echt Antwaarps Teater. Door de coronacrisis kan bezieler Ruud De Ridder de kosten niet meer dekken, dus trekt hij de stekker eruit. Een mokerslag, zegt hij. “We hopen dat alles netjes kan worden afgehandeld, om een faillissement te vermijden. Maar ik zit er helemaal door. Mijn dokter zegt dat ik moet opletten om niet weg te glijden in een depressie.”

De tegenslag voor De Ridder stapelt zich op. Na een zware hartoperatie voor echtgenote Nicole verloor hij zijn theaterzaal in de Antwerpse Arenbergstraat en stierf goede vriend Johny Voners, die twee jaar bij zijn gezelschap speelde. Nu zegt De Ridder het theater definitief vaarwel. “Ik wil niet meer schrijven, spelen of produceren. De gezondheid van mijn vrouw en mezelf, dat is nu mijn grootste zorg.”

Zoon Sven De Ridder (45), die in 2018 uit het Echt Antwaarps Teater stapte, betreurt het afscheid. “Dit had ik niet verwacht. Erg dat zo’n instituut moet verdwijnen.” Ook zijn eigen Sven De Ridder Company voelt de gevolgen van corona, maar houdt het hoofd boven water. “Het scheelt dat wij geen mensen in vaste dienst hebben. Onze zomerkomedie is uitgesteld naar 2021. We hopen dat we onze reisvoorstelling en kerstproductie van komend seizoen nog kunnen spelen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook