Marc Van Ranst: “Geef liever een knuffel dan een hand”

Een opvallend advies van viroloog Marc Van Ranst: mensen kunnen elkaar beter eens goed knuffelen in de plaats van handen te schudden.

Nu de maatregelen stilaan gelost worden en we elkaar weer kunnen zien in levenden lijve, zullen sommigen zich niet kunnen inhouden om elkaar eens goed vast te pakken. En dat is oké, zegt Marc Van Ranst. “Wat mij betreft mogen mensen elkaar vastpakken. Een Scandinavische knuffel geven.”

Dat is zelfs veiliger dan handen geven, zo zegt Van Ranst. “Hoe minder huid op huid contact, hoe minder je de beestjes kunt overdragen. Een handdruk blijft moeilijk. Als handen in contact komen met elkaar en met de omgeving, dan stijgt de kans op verspreiding.”

Maar vervang nu niet die handdruk bij een vergadering door een knuffel. “Iedereen een hand geven aan de vergadertafel, dat gaat niet meer. En ik raad ook niet aan om dat te gaan vervangen door een knuffel. Behoud de knuffel voor de mensen met wie je toch een affiniteit hebt. Ik denk trouwens dat weinig mensen die verplichte handdruk gemist hebben.”

LEES OOK. Zo knuffel je veilig in coronatijden (+)

Door nba
MEER OVER HET CORONAVIRUS