Twee grootste politievakbonden willen werk neerleggen na rellen in Brussel waarbij 28 agenten gewond raakten

Foto: Kristof Vadino

/ Brussel -

De twee grootste politievakbonden van ons land, VSOA en NSPV, dreigen ermee het werk neer te leggen na de rellen van zondagmiddag. Daarbij raakten 28 agenten gewond. De vakbond is daarenboven erg kritisch voor het doel van de manifestatie. “Overdreven geweld door politie met racistische ondertoon bestaat niet”, zegt Vincent Gilles van VSOA.

“Er zijn in België maar liefst drie controle-instanties en talrijke verenigingen zoals Human Rights Watch die elke beweging van een politieagent in het oog houden”, zegt Vincent Gilles, voorzitter van de vakbond. “Er zijn globaal zo’n 200 gevallen per jaar van ongepast geweld. Tussen de 7 en 14 zijn daarbij onaanvaardbaar.”

LEES OOK. Rust keert terug in Brussel na vernielingen en plunderingen: “Meer dan 150 arrestaties”

Voor de vakbond zijn de rellen van gisteren dan ook onaanvaardbaar. Ze vreest bovendien dat dit dagen en zelfs weken zal aanslepen en dat de betoging een gevaarlijk precedent schept voor toekomstige, niet-toegelaten manifestaties. “De collega’s in het veld hebben veel vragen over de beslissingen van het bestuur. Zo was er weinig duidelijkheid over onder andere de taken van de politie en de tolerantiegrens voor een betoging die geen vergunning had.”

NSPV: “De maat is vol”

Ze krijgen bijval van die andere grote politievakbond NSPV, die zich aansluit bij het dreigement van VSOA om het werk neer te leggen. “We doen dit niet alleen omdat we hetzelfde standpunt delen, maar ook omdat het nu stilletjes aan gedaan moet zijn met het geweld dat de politieambtenaren ondergaan en de stigmatisering naar de politie toe. De maat is vol. Samen met de VSOA zullen we een stakingsaanzegging indienen”, aldus vakbondsman Carlo Medo.

NSPV benadrukt dat de strijd tegen het coronavirus heel wat inspanningen heeft gevergd van de politiemensen. Het nieuwe fenomeen bracht heel wat nieuwe uitdagingen met zich mee. Toen er toch nog rellen uitbraken na de gedoogde Black Lives Matter-betoging was de maat vol voor het NSPV “Agenten zijn beledigd en beschimpt geweest door burgers die zich niet aan de coronamaatregelen wilden houden. Wij zijn tegen alle vormen van discriminatie, maar dat betekent niet dat er geen regels gelden in de maatschappij. Die zijn heel duidelijk. Tijdens de coronacrisis ga je niet samenhokken met 10.000 mensen”, stelt Medo.

“Het probleem is dat er criminelen op afkomen die alleen berust zijn op het plegen van geweld tegenover de politie, maar ook tegenover de burger. Probeer maar eens uit te leggen aan de verzekeraar dat je ruit opnieuw is ingeslagen. Wij vragen een beetje menselijkheid met de mensen die moeten proberen overleven in deze moeilijke coronaperiode”, besluit Medo.

Video: NSPV

Minister-president Jambon: “Ik begrijp de misnoegdheid die leeft onder de politie”

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft begrip voor de stakingsaanzegging. “Staken is een grondwettelijk recht, dus als ze vinden dat ze moeten staken, dat moeten ze dat doen. Ik begrijp wel de misnoegdheid die er leeft. Wat we gisteren in de straten van Brussel gezien hebben is ongehoord. Geweld is als actiemiddel altijd verkeerd”, benadrukt Jambon.”Als minister van Binnenlandse Zaken werd ik destijds ook geconfronteerd met rellen in Brussel dus ik begrijp niet dat die manifestatie toegelaten werd”, vervolgt hij.

LEES OOK. Massabijeenkomsten zijn nog verboden, toch kwamen 10.000 betogers samen in Brussel: had iemand dit moeten tegenhouden? En wat met het recht op vrije meningsuiting?

Het toelaten van de betoging en het op straat laten komen van 10.000 mensen staat haaks op de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. De Vlaams minister-president vindt dan ook dat de organisatoren hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. “De beweegreden kan valabel zijn. Tegen racisme zijn we allemaal. Maar in deze tijd moet je de actiemiddelen kiezen die in lijn liggen met de coronatoestand. Dat is absoluut niet gebeurd. Als je dan nog ziet dat mensen geweld gaan gebruiken tegen politie en winkels gaan plunderen, is dat absoluut onverantwoord. Ik hoop dat er zwaar gesanctioneerd wordt”, aldus Jambon.

Belgian Network for Black Lives’ geschokt na rellen en politiegeweld

Het ‘Belgian Network for Black Lives’, dat de betoging mee ondersteunde, reageert geschokt op de gebeurtenissen die na afloop plaatsvonden. De organisatie heeft het dan zowel over de onlusten als op het antwoord van de politie op die rellen. “We zijn aangedaan door de beelden die we gezien hebben”, zegt woordvoerster Stephanie Collingwoode Williams. “Dat een betoging tegen politiegeweld is uitgemond in nieuw politiegeweld, is iets dat we niet kunnen plaatsen.”

De betoging verliep zonder problemen, maar mondde nadien wel uit in geweld en rellen. Her en der werden ook winkels geplunderd. “We begrijpen absoluut niet hoe dit zo snel is kunnen escaleren”, zegt de woordvoerster. “We hebben ook de beelden gezien van wat er zich onder meer in Elsene heeft afgespeeld en we betreuren de schade, maar dat waren geen mensen die wij kennen en dat is niet de boodschap die wij wilden brengen. Minstens een deel van die mensen waren leden van een anarchistisch collectief dat voornamelijk uit witte mensen bestaat. We vernamen ook dat een lid van Change vzw gewond raakte.”

Maar ook het politie-optreden stoot bij BNBL op groot onbegrip: “We hebben ook heel wat beelden gezien en we hebben getuigenissen van mensen die het slachtoffer geworden zijn van politiegeweld, die door de politie in elkaar geslagen zijn. We kunnen op geen enkele wijze akkoord gaan met hoe de politie met die mensen is omgegaan en we willen onze solidariteit met hen betuigen.”

“Dit was voor de politie een uitgelezen gelegenheid om te tonen dat ze ook op een andere manier kan optreden”, aldus nog Stephanie Collingwoode Williams. “Ze hadden mensen kunnen isoleren en vervolgens arresteren, in plaats van mensen te slaan.”

Door nba, jvh
AANGERADEN
Meest recent