Waarom bekende Vlamingen op sociale media poseren met een wit blad met een cijfer op

Foto: VTM

Wie maandagochtend door Instagram scrolde, voelde dat er iets te gebeuren stond. Sean Dhondt, Marthe van K3, Frances Lefebure, Andy Peelman en nog een rist VTM-gezichten hielden allemaal een blad met daarop een cijfer voor zich uit. Geen punten voor sfeer en gezelligheid, maar wel voor hun gemoedstoestand.

Andy Peelman geeft zichzelf een 6, Marthe een 6,5. Met respectievelijk een 9 en een 8,5 hebben Kürt Rogiers en Sean Dhondt niet te klagen. De cijfers zeggen niets over hun uiterlijk, ook niet over hun IQ. Het gaat om hun gemoedstoestand. Bij de meeste BV’s zit die goed, maar de Vlaamse jongeren hebben de coronacrisis slechter verteerd. De afgelopen maanden kregen Awel, 1712, de Zelfmoordlijn en Tele-Onthaal al meer dan 6.000 minderjarigen aan de lijn. Nooit eerder belden, chatten of mailden zoveel jongeren met een hulplijn.

Rode Neuzen Dag en de Vlaamse Overheid slaan de handen in elkaar om de situatie aan te pakken. Ze organiseren de wekelijkse Instagram Live-sessie Hoe is ‘t, waarin geluisterd wordt naar wat er écht in het hoofd van jongeren omgaat. Ze voelden zich tijdens de coronacrisis vooral genegeerd en niet gehoord. Enkele weken geleden lanceerde Frances Lefebure met haar programma Make Belgium great again al een gelijkaardige sessie. De reacties waren enthousiast en vroegen om meer.

Waarom bekende Vlamingen op sociale media poseren met een wit blad met een cijfer op
Julie Van den Steen leidt woensdag een nieuwe ‘Hoe is ‘t’-sessie in goeie banen. Foto: VTM

Julie Van den Steen presenteert komende woensdag om 17 uur de eerste sessie. “Jongeren hebben het sowieso al niet gemakkelijk”, klinkt het. “Tel daar al die leerstof nog eens bij én een coronatijdperk. Dan wordt het wel héél moeilijk. Als ik terugdenk aan mijn examenperiodes van vroeger, zou ik zo’n stressvolle periode er niet ook nog eens kunnen bijnemen. Ik herken het gevoel heel hard dat je het allemaal even niet meer ziet zitten. Het is de bedoeling dat we daar woensdag heel open over kunnen babbelen, maar vooral dat jongeren zeker hun vragen kunnen stellen.”

Professioneel advies

Jongerenexpert Sarah Van Gysegem en klinisch psycholoog Elke Van Hoof zorgen voor omkadering en gericht advies. Er zullen ook bekende gasten langskomen, zoals Remco Evenepoel en TikTokker Nicolas Caeyers. “Ik moest de voorbije weken écht even mijn weg zoeken in deze nieuwe wereld”, zegt die laatste. “Tiktok was dan wel een fijne afleiding, maar natuurlijk is de realiteit niet altijd zo rooskleurig, zeker als je helemaal alleen woont. Mijn tip voor jongeren: beste vrienden zijn goede psychologen. Voor mij moest alles ‘high’ zijn: harder, faster, stronger. Dat wordt me soms te veel. Ik schaamde me er vroeger wel voor, maar heb ontdekt hoe belangrijk het is om erover te praten. Zowel met mijn therapeut als met mijn vrienden. We moeten samen helpen dit taboe te doorbreken.”

Wie zijn stem wil laten horen, kan de vragenlijst invullen op rodeneuzendag.be. Je kan ook via Whatsapp een vraag sturen naar het nummer 0456/21.58.41 of via mail naar hoeist@rodeneuzendag.be.

Door Wout Desmytere