Uitbater van taxfreeshops in Zaventem en Charleroi schrapt 180 jobs

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Brussel -

De groep Lagardère Travel Retail, die in ons land een dertigtal winkels uitbaat waarvan 25 taxfreeshops op Brussels Airport en twee op de luchthaven van Charleroi, schrapt 180 van de 55O jobs. Dat heeft de directie volgens vakbondssecretaris Renzo Guerriti (BBTK) maandag bekendgemaakt op een ondernemingsraad. Het is nog onduidelijk in welke winkels er jobs zullen sneuvelen.

“De beslissing is het gevolg van de drastische terugval van het aantal reizigers op beide luchthavens door de coronacrisis. Het bedrijf verwacht dat pas tegen 2024 de situatie weer volledig genormaliseerd zal zijn”, aldus Guerriti. De in de wet-Renault voorziene onderhandelingen over het collectief ontslag gaan van start op maandag 15 juni. De vakbonden zullen er tijdens deze onderhandelingen alles aan doen om zoveel mogelijk jobs te redden.

Alhoewel ze “enorm geschrokken zijn van het feit dat 30 procent van het personeel aan de deur gezet wordt”, is er bij de vakbonden ook wat begrip voor de beslissing. “Zonder reizigers kunnen deze winkels op de luchthavens vanzelfsprekend ook niets verkopen”, aldus Guerriti.

Ook vakbondsvrouw Kristel Van Damme (ACV Puls) wijst in een reactie op het feit dat het bedrijf slachtoffer is van een ‘externe’ en niet van een ‘interne’ factor zoals een verkeerd businessplan.

Door jvh
AANGERADEN