Politiezone Westkust zet thermische camera in tegen mensensmokkel

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Fred Debrock

Nieuwpoort / De Panne / Koksijde -

De politiezone Westkust heeft een systeem met infraroodcamera ingezet tegen mensensmokkel. Dat meldt gouverneur Carl De Caluwé van West-Vlaanderen maandag op een persconferentie. Daarmee wil de politie bewegingen van mensensmokkelaars in de duinen en op het strand detecteren. Ook kleine bootjes met transmigranten moeten zo sneller onderschept worden zodat er geen ongelukken gebeuren.

Het camerasysteem bestaat uit een reguliere camera en een thermische camera met superzoom en zal aan de kust van De Panne komen. Het is de bedoeling dat de politiediensten, vooral ‘s nachts, zo sneller mensensmokkelaars kunnen onderscheppen. Ook worden de camera’s gebruikt om kleine bootjes met transmigranten, die de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk willen maken, te onderscheppen.

Volgens de politie is het systeem broodnodig. In mei 2020 gebeurden al 97 pogingen tot oversteken en effectieve oversteken vanuit Noord-Frankrijk. Dat is een stijging van 75 feiten tegenover mei vorig jaar. “We merken dat mensensmokkelaars hun werkterrein steeds meer uitbreiden naar Belgisch grondgebied”, aldus korpschef Nicholas Paelinck. Zo kwamen in januari nog veertien transmigranten in de problemen toen ze vanop het strand van De Panne het Verenigd Koninkrijk wilden bereiken. Daarbij werden zes personen onderkoeld aangetroffen. Ondertussen zijn er in 2020 reeds zes gevallen met kleine bootjes geweest.

De camera kan een gebied van vijf kilometer overbruggen en kan zeer gedetailleerde beelden vormen. ‘s Nachts wordt de camera live gemonitord en bestuurd. Wanneer er iets wordt gedetecteerd op de camera zullen drones met infraroodcamera worden ingeschakeld. In totaal kost het proefproject 30.000 euro, waarbij de politie 20.000 euro investeerde en de gouverneur van West-Vlaanderen 10.000 euro. Het is de bedoeling om het systeem na de proefperiode te evalueren en eventueel verder uit te breiden.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent