Greg Van Avermaet na stopzetting CCC: “Ik sta open voor iets anders, maar eerste intentie is doorgaan met deze ploeg”

Foto: BELGA

CCC openbaarde vandaag officieel dat het na dit seizoen zijn wielersponsoring stop zet, ondanks een lopend contract. Greg Van Avermaet wil zijn manager Jim Ochowicz tijd gunnen om nieuwe geldschieters te vinden, maar staat tegelijk ook open voor een transfer. “Er zullen veel ploegen geïnteresseerd zijn.”

Het nieuws dat wielerploeg CCC gisteren naar buiten bracht, kwam niet als een verrassing voor kopman Greg Van Avermaet. Hij weet al “minstens een maand” dat schoenenfabrikant CCC zijn lopende contract tot eind 2021 niet zou respecteren. “Eerst waren er problemen rond het inleveren van salaris’”, zegt hij. “Later werd duidelijk dat het contract voor drie jaar niet zou nagekomen worden.”

Zo zit hij in dezelfde situatie als twee jaar geleden, toen de BMC-ploeg ineens ook zonder sponsoring zat. “Ik sta eerlijk gezegd niet te springen omdat nu opnieuw mee te maken”, aldus Van Avermaet. De Olympische kampioen wil in eerste instantie evenwel opnieuw trouw zijn aan zijn werkgever. “Ik rijd al sinds 2011 voor Continuum Sports, eerst onder de noemer BMC, later onder CCC. Het zou jammer zijn omdat verloren te laten gaan.”

Van Avermaet gunt algemeen manager Jim Ochowicz “het voordeel van de twijfel” om nieuwe sponsors te vinden: “Daar wil ik zeker aan mee werken. Dus voor een bepaalde tijd stel ik me beschikbaar. Daar een precieze datum op plakken is moeilijk, zeker omdat dit geen normaal jaar is. De transferperiode is nu sowieso uit balans, dus het is moeilijk om te zeggen wanneer ik precies duidelijkheid wil voor de toekomst.”

Voor onbepaalde tijd kan Ochowicz potentiële sponsors dus Van Avermaet aanbieden als kopman. Maar in de conference call maakte de Olympische kampioen ook wel duidelijk dat zijn loyaliteit niet onvoorwaardelijk is. Hij weet dat hij als renner nog altijd goed in de markt ligt: “Er is nog veel interesse in mij als renner. Vorig jaar was ik volgens de UCI nog de beste eendagsrenner ter wereld. Dat stelt me wel gerust. Ik weet dat ik volgend jaar ook nog een mooie ploeg zal vinden. Veel ploegen zullen in mij geïnteresseerd zijn.”

Een transfer kan dus, maar het is op dit moment duidelijk nog niet de prioriteit. Van Avermaet noemt vertrekken voorlopig nog “Plan B”.

Herbekijk hier het volledige interview:

Door Jan-Pieter de Vlieger
AANGERADEN