Franse minister van Binnenlandse Zaken wil “nultolerantie” voor racisme bij politie

Bron © BELGA

Christophe Castaner Foto: AP

De Franse overheid gaat een “nultolerantie” hanteren voor racisme bij de ordediensten. “Bij elke gegronde verdenking zal systematisch een schorsing worden overwogen”, stelde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner maandag.

“Ik wil een nultolerantie tegen racisme bij de ordediensten”, onderstreepte Castaner tijdens een persconferentie. “Geen enkele racist kan waardig het uniform van een politieman of een gendarme dragen. Ik heb ook gevraagd dat een schorsing systematisch wordt overwogen bij elk gegronde verdenking van een racistische daad of uitlating.”

Castaner kondigde daarnaast aan dat er voor agenten een verbod komt om wurgbewegingen uit te voeren bij arrestaties, waarbij verdachten bij de nek worden vastgehouden. “De beweging zal niet meer worden aangeleerd in politiescholen en de gendarmerie. Het is een methode die gevaar met zich meebrengt”, aldus de minister. “Overigens zal een agent die iemand op de grond in bedwang houdt, niet langer op de nek mogen drukken.” Ook zullen politieagenten vaker een bodycamera krijgen wanneer ze de straat op gaan.

Castaner zei “een krachtige uitroep tegen racisme en haat” te hebben gehoord tijdens de demonstraties in Frankrijk en elders naar aanleiding van de dood van George Floyd in de Verenigde Staten. “Maar de mensen moeten beseffen dat Frankrijk niet de VS is”, benadrukte hij. “Er zijn gevallen van racisme bij de Franse ordediensten, maar het zijn geen racistische instellingen”.

Door jvh
AANGERADEN