Van Pokémonkaarten naar mondmaskers, Cartamundi gaat samenwerken met UAntwerpen om Belgische mondmaskers te maken

© REUTERS

De Ierse fabriek van Cartamundi produceerde al corona-testkits, nu gaat hun Turnhoutse fabriek ook mondmaskers produceren. Voor het maken van de mondmaskers slaat de bekende producent van speelkaarten en bordspellen de handen in elkaar met de Universiteit Antwerpen en machinebouwer Cloostermans. De drie zetten een nieuw bedrijf op: Medimundi.

nba

Een opvallende zet voor Cartamundi. Vanaf augustus moeten de eerste mondmaskers van de band rollen. Op termijn zouden er 100.000 mondmaskers van het type FFP2 en FFP3 per week van de band rollen. Medimundi wil hiermee aan de vraag naar medisch materiaal in België beantwoorden.

© RR

Cartamundi is met 380 miljoen euro een wereldspeler in de productie van speelkaarten en bordspellen zoals Monopoly en Risk. In Turnhout maakt het kaarten voor onder meer Pokémon en tal van casino’s.

Europese kwaliteit

“Als je dit een jaar geleden had gezegd, had ik je gek verklaard. Maar het is zeker geen onverantwoord avontuur”, zegt David Germis, de topman van Cartamundi in Europa en CEO van Medimundi. “Net aan dit soort maskers is vandaag een groot tekort in de zorgsector. Dit type masker biedt namelijk de hoogst mogelijke bescherming. Ze beschermen de drager tegen ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën en kankerverwekkende stoffen. Deze maskers zijn dus onmisbaar voor het zorgpersoneel in de strijd tegen Covid-19. De nieuw geproduceerde ademhalingsmaskers zullen gecertificeerde Europese kwaliteitslabels dragen. Een norm waaraan momenteel minder dan 20% van de geïmporteerde mondmaskers voldoet.”

© if

De mondmaskers zullen ook beter aangepast zijn aan onze West-Europese gezichten. Hierdoor zouden ze veel comfortabeler moeten zijn dan de maskers die uit China of andere landen worden aangerukt. Het zou daarom ook gemakkelijker zijn om te ademen met zo’n masker.

“Wij hebben ook een sociale rol en zijn pas succesvol als we ook relevant zijn voor de samenleving. Dit hebben we tijdens de lockdown ook gemerkt aan de talrijke initiatieven die wereldwijd spontaan door onze eigen medewerkers werden opgezet, om een bijdrage te kunnen leveren aan de volksgezondheid en te beantwoorden aan de meest dringende noden”, zegt Stefaan Merckx, CEO van Cartamundi-groep. “Wij zetten maar al te graag onze schouders onder dit initiatief. Het maakt deel uit van ons DNA en sluit naadloos aan bij onze strategie van duurzame groei.”

De firma Cloostermans uit Hamme levert de exclusieve machine die de maskers zal produceren. Deze partner is ook niet aan zijn proefstuk toe: het familiebedrijf is gespecialiseerd in de productie van industriële machines op maat. “Vanuit onze sterkte, mensen en technologie verbinden om de toekomst vorm te geven, willen wij onze maatschappelijke bijdrage leveren in de uitdagingen van dit nieuwe normaal,” zegt Hilde Cloostermans-Huwaert, chair van Cloostermans en samen met haar echtgenoot Philip Corens medeaandeelhouder bij Medimundi.

© RR

Meerwaarde voor samenleving

De UAntwerpen stond in voor het ontwerp. “Onze productontwikkelaars bezitten unieke designcompetenties die we met de oprichting van Medimundi nuttig kunnen maken. Samen met twee prachtige familiebedrijven creëren we op die manier, als universiteit, een duidelijke meerwaarde voor de samenleving. We zijn trots om met dit team te kunnen starten”, vertelt professor Silvia Lenaerts, vicerector valorisatie aan de Universiteit Antwerpen.

Het consortium begint met een basisinvestering van zo’n 3,5 miljoen euro. Maar het kijkt ook al verder. Het is van plan om te blijven investeren in internationale uitbreiding en andere, soortgelijke producten.

© RR

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten