Drie curatoren aangesteld

Faillissement Swissport uitgesproken: “Hoe lang zal de regering nog wachten om de ‘handlers’ op Zaventem te hulp te schieten?”

© Dominic Verhulst/dotch.be

De Nederlandstalige ondernemingsrechtbank van Brussel heeft dinsdag het faillissement van afhandelaar Swissport uitgesproken. De rechtbank stelde drie curatoren aan, melden de vakbonden BTB-ABVV en ACV-Transcom. De directie bevestigt intussen de uitspraak. “Onze rechtbank heeft vandaag op eigen aangifte het faillissement uitgesproken van twee Swissport-entiteiten”, zegt Annelien Verschaeve, perswoordvoerder van de Nederlandstalige ondernemingsrechtbank Brussel.

jvh

“Er werden drie curatoren aangesteld, meesters Karl Vanstipelen, Nick Peeters en Brandaan Mombaers, onder toezicht van twee rechter-commissarissen”, voegt de persmagistraat toe. Door het faillissement zijn bijna 1.500 banen bedreigd, zo raakte maandag bekend toen het bedrijf de aanvraag van het faillissement aankondigde.

De socialistische transportbond BTB, die de faillissementsuitspraak bekendmaakte, wil nauw contact onderhouden met de curatoren om er de belangen van de werknemers te verdedigen. De vakbond opent ook een meldpunt voor de werknemers, klinkt het in een persbericht.

“Actie van regering nodig”

BTB juichte eerder de steun aan Brussels Airlines toe, maar waarschuwde naar eigen zeggen meteen ook dat de luchthaven meer is dan alleen de luchtvaartmaatschappij. Ook de afhandelaars hebben het moeilijk en verwachten steun, klinkt dat. “Hoe lang zal de regering nog wachten om de ‘handlers’ op Zaventem te hulp te schieten? Moet ook Aviapartner in moeilijkheden komen vooraleer er actie komt?”

Kurt Callaerts van ACV Transcom wil nu zo snel mogelijk met de verschillende vakbonden samenzitten met de curatoren “om zoveel mogelijk jobs te redden”. “Het is belangrijk dat de curatoren mee op de kar springen.” Hij verwijst daarbij niet enkel naar de banen bij de bagageafhandelaar zelf. Ook de continuïteit van de operaties van het bedrijf is belangrijk, ook omdat ongeveer de helft van Swissports volumes afkomstig is van Brussels Airlines, klinkt het. “We zitten in een cruciale fase van de heropstart van Brussels Airlines volgende week (15 juni, nvdr.).”

Volgens BTB draagt Swissport zelf een “enorme verantwoordelijkheid door het wanbeleid dat de firma voerde”. “Acht CEO’s in twee jaar zorgen niet voor een stabiel beleid dat erop gericht is om het bedrijf uit de rode cijfers te trekken.” Volgens BTB is er maar plaats voor twee afhandelaars op de luchthaven. Want Swissport en Aviapartner zitten al jaren in slechte papieren, dixit BTB.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten