Slovenen bijten de spits af: Roglic en Pogacar kunnen elkaar al op 21 juni bekampen in nationaal kampioenschap

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Primoz Roglic kan op 21 juni al zijn eerste echte koers van het jaar rijden. De Sloveense wielerbond heeft voor die dag de nationale kampioenschappen op de weg uitgeschreven. Slovenië is daarmee het enige Europese land dat in de coronacrisis zijn titelstrijd op de geplande datum kan laten doorgaan.

De renner van Jumbo-Visma, die vorig jaar de Ronde van Spanje won, komt naar verwachting aan de start, evenals Tadej Pogacar (Team Emirates), vorig jaar winnaar van drie etappes in de Vuelta en derde in de eindstand.

In de herziene wielerkalender van de UCI zijn de nationale kampioenschappen verschoven naar het weekend van 22 en 23 augustus, een week voor de start van de Tour de France. Maar Slovenië kon half mei al de maatregelen die waren getroffen om het nieuwe coronavirus in te dammen versoepelen. Voor de wielerbond een aansporing de nationale kampioenschappen op 21 juni te plannen in het plaatsje Cerklje na Gorenjskem, op een parcours met een aankomst bergop.

“Omdat onze beste wielrenners nu nog thuis zijn, hebben we een beetje haast gemaakt met de kampioenschappen. De renners zullen wel niet in topvorm zijn”, aldus vice-voorzitter Martin Hvastija.

Het Belgisch kampioenschap op de weg in het West-Vlaamse Anzegem zou op dinsdag 22 september doorgaan. Een titelstrijd in augustus ligt moeilijk door de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om geen massa-evenementen in België toe te staan tot 31 augustus.

Door Michiel Verheirstraeten
AANGERADEN