Belgische World Tour-ploegen komen stilaan weer op gang: Lotto-Soudal traint, Deceuninck – Quick-Step test

De twee Belgische World Tour-ploegen komen stilaan weer op gang. Gisteren hield Lotto-Soudal een facultatieve training op het parcours van de Ronde van Vlaanderen, in de service course van Deceuninck – Quick-Step werd er volop getest.

Aan de groepstraining van Lotto-Soudal namen Thomas De Gendt, Brent Van Moer, Gerben Thijssen, Harm Vanhoucke, Brian van Goethem en Nikolas Maes deel. Ondertussen filmde performance manager Kevin De Weert nog eens de kasseizones. “Ik ben er blij om”, zei De Gendt na een training van 145 kilometer. “Ik was vooral opgelucht dat ik na twaalf dagen rondrijden als een toerist eindelijk nog eens de collega’s zag. Al was dat binnen de regels van de social distancing. Dat is toch veel echter dan die videocalls. Vrijdag staan de Ardennen en delen van Luik-Bastenaken-Luik op het programma. Aangezien dit iets makkelijker bereikbaar is voor veel ploegmaten denk ik dat de groep daar iets groter kan zijn.”

In Wevelgem, in de service course van Deceuninck – Quick-Step, was er gisteren ook bedrijvigheid. Enkele renners en stafleden die volgende week meegaan op de vijfdaagse stage lieten bloedstalen afnemen om zich onder meer te testen op corona. Vanuit een B&B in het West-Vlaamse Kaster worden de kasseiklassiekers verkend. Remco Evenepoel, gisteren nog aan het trainen in de Ardennen, en Zdenek Stybar waren er niet bij, maar ook zij laten zich eerstdaags testen. Net als Julian Alaphilippe en Sam Bennett, die maandag ook verwacht worden op de stage.

Zo zal het ‘nieuwe’ wielrennen eruitzien:

“Het ‘nieuwe’ wielrennen zal er in deze coronatijden wat anders uitzien”, zegt zowel Massimo Van Lancker (sporttechnisch coördinator competitie van Cycling Vlaanderen) als Jos Smets (algemeen directeur Belgian Cycling). Een overzicht.

- “De inschrijving van een kleine of grote koers – nationaal of internationaal – moet coronaconform zijn”, aldus Smets. “Net als de briefing van de ploegleiders vooraf. De start- en de podiumceremonies worden geminimaliseerd.”

- De crew in de volgkaravaan wordt het hoogst noodzakelijke. “De chauffeur zit links vooraan met mondmasker, de mecanicien rechts achteraan, ook met mondmasker. Gasten zijn niet toegelaten in de auto’s.”

- “De potentiële pijnpunten zijn de start- en aankomstzones. Daar moeten we erover waken dat het publiek zich niet ophoopt, dat de social distancing gerespecteerd blijft en dat er een afstand blijft tussen renners en publiek. De signeersessies vallen weg.”

- Van Lancker is blij dat de jeugdrenners kansen krijgen in juli. “Dat is een oefenwedstrijdenmaand voor de jeugd en meteen een testcase voor het grote nationale en internationale coronaproof werk in augustus.”(hc)

Door Hugo Coorevits
AANGERADEN