Koninklijke Vlaamse Schouwburg ‘Breekt Uit’ voor “coronaproof” najaar in openlucht en met intiemere voorstellingen

© BELGA

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) heeft zijn nieuwe seizoen ‘Breekt Uit’ klaar voor een “coronaproof” najaar waarin mensen in alle veiligheid kunnen genieten van cultuur. Het achterplein op de Brusselse Arduinkaai, in de schaduw van de schouwburg, krijgt een intiem podium onder de sterrenhemel, terwijl de KVS Bol en KVS Box gaan voor een beperkte capaciteit.

Bijzondere tijden vragen om creatieve oplossingen en bij de KVS hebben ze niet stilgezeten om de eerste voorstellingen van het nieuwe seizoen veilig te laten verlopen. Het podium op het achterplein wordt daarbij het pronkstuk dat plaats moet bieden aan 150 toeschouwers. In openlucht is de kans op besmetting sowieso al kleiner en hier zal de sociale afstand makkelijk gerespecteerd kunnen worden.

“We gingen op zoek naar andere oplossingen. Nieuwe manieren van tonen en beleven. Dat kan”, stelt Michael De Cock, artistiek directeur van de KVS. “Een ding is zeker: wij gaan samen met onze artiesten aan de slag in september en brengen het werk tot bij u, op welke manier dan ook. Anders dan voorheen, dat wel. In veelheid en kleinheid, maar niet minder intens of passioneel, en met evenveel talent en kwaliteit”, verzekert De Cock. KVS lanceert voor haar nieuwe seizoen daarom ook een open call voor artiesten die zin hebben om hun werk te komen tonen in hun cultuurhuis.

Bekende namen

Op het achterplein worden in september en oktober meteen een vijftal voorstellingen geprogrammeerd met heel wat (bekend) talent van eigen bodem. Bruno Vanden Broecke en Valentijn Dhaenens mogen het unieke buitendecor inhuldigen met hun voorstelling Jonathan.

Jaouad Alloul vult het achterplein tijdens De Meisje met een intense monoloog, terwijl de Brusselse danseres Nadine Baboy met Just as long as you are there een solovoorstelling op maat van de coronacrisis brengt. Muziek in de buitenlucht kan niet ontbreken en daar zorgen theatermaker Junior Mthombeni en drummer en componist Cesar Janssens voor tijdens hun muzikale trip Sangoma Flight. Ten slotte strijkt met Maaike Neuville nog een bekende naam neer op het achterplein. Samen met Roy Aernouts ontmoeten ze het publiek tijdens Op een bankje, op een dag. Later in het seizoen zal Neuville ook nog de hoofdrol spelen in de gloednieuwe KVS-productie Madame Bovary van Carme Portacelli en Michael De Cock.

De capaciteit in de zalen KVS Bol en KVS Box moet teruggebracht worden en dus worden er in eerste instantie 100 plaatsen verkocht. De producties die door de vervroegde sluiting niet in première konden gaan, krijgen hierdoor nog steeds een plek in KVS Breekt Uit. Moya Michael brengt de première van Coloured Swan 3: Harriets ReMix, choreografe Lisbeth Gruwez en pianiste Claire Chevalier vormen een tandem voor Piano Works Debussy en choreografe Bahar Temiz vraagt zich in haar solovoorstelling ICE af hoe de wereld van morgen eruitziet.

Coronakorting

De ticketverkoop verloopt ook anders in coronatijden. Je kan per voorstelling meerdere tickets kopen en indien je in groep komt, word je samen geplaatst. Voorlopig zijn er enkel tickets te koop voor de eerste voorstellingen van het seizoen en dit aan twee tarieven. Er is het standaardtarief van 20 euro en het Breek-Uit-voordeeltarief van 15 euro. Die korting is in het leven geroepen voor mensen die het door de coronacrisis ook wat moeilijker hebben. Mocht een voorstelling wegens een nieuwe Covid-19-uitbraak geannuleerd worden, dan betaalt de KVS het bedrag volledig terug.

Wie geen ticket kon bemachtigen of nog wat angstig is om naar het theater te gaan, hoeft niet te vrezen. De KVS bekijkt volop welke voorstellingen ze kunnen livestreamen, zodat je ze vanuit de zetel kan bekijken.

Tot slot heeft de coronacrisis getoond dat de KVS op erg trouwe bezoekers kan rekenen. In de voorbije maanden werd meer dan 50.000 euro gedoneerd door geen terugbetaling te vragen voor een aangekocht ticket. Dat geld werd ingezet om artiesten, technici en freelancers die niet konden optreden alsnog te vergoeden en het nieuwe ‘Breekt Uit’-programma mogelijk te maken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook