Een standbeeld voor Toby Alderweireld in Ekeren? “Laten we Leopold II vervangen door een echte held”

Foto: Photo News

Het standbeeld van Leopold II in Ekeren werd het mikpunt van vandalen en protest bij de recente anti-racismebetogingen. De inwoners zijn een petitie gestart om het standbeeld te laten vervangen door een beeltenis van Toby Alderweireld, die in Ekeren opgroeide.

Koning Leopold II belandt deze dagen in het oog van de storm door zijn schrikbewind in Congo, dat hij tot het begin van de 20ste eeuw als privébezit mocht beschouwen. Door de recente opflakkering van sterke anti-racismestatements, werd het beeld beschadigd en naar het Middelheimpark overgebracht voor restauratie.

De inwoners van het district in Antwerpen hebben nu een petitie opgezet om het standbeeld van Leopold II te vervangen door dat van een “echte lokale held”: Toby Alderweireld. “De verhalen van heimwee tijdens zijn Ajax-periode zijn alom bekend, en hij heeft de kathedraal op zijn arm getatoeëerd. Daarom verdient hij het zeker om geëerd te worden op het centrale plein van zijn eigen dorp. Een man die onze hele natie representeert op internationaal gebied, het dorp Ekeren op de kaart zet en door mensen van alle achtergronden toegejuicht wordt”, luidt het.

LEES OOK. Standbeeld koning Leopold II van zijn sokkel gehaald in Ekeren

Een standbeeld voor Toby Alderweireld in Ekeren? “Laten we Leopold II vervangen door een echte held”
Door jmg
AANGERADEN