Gentse universiteit krijgt 6 miljoen euro renovatiesteun

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Gent -

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft woensdag een meerjarenovereenkomst ondertekend voor de restauratie van Plateau-Rozier, een historisch complex aan de UGent. In totaal ontvangt de UGent een premie van 6 miljoen euro. “Het is belangrijk dat we erfgoed in zijn pracht en met respect voor de historische waarde renoveren”, aldus de minister.

Het universiteitsgebouw aan de Plateau-Rozier is beschermd patrimonium. Al verschillende jaren werkt de Universiteit Gent aan de totaalrestauratie van dit monument. Vooral aan de buitenkant, werd al heel wat opgeknapt, nu wordt ook de binnenkant aangepakt dankzij een meerjarenovereenkomst met de Vlaamse overheid.

“De beslissing werd al een begin maart goedgekeurd”, aldus minister Diependaele, “maar door corona konden we deze overeenkomst nog niet ondertekenen. Nu kan ik ook met eigen ogen zien om welke prachtige gebouwen het gaat.”

In de eerste plaats worden de binnengevels, de daken en de binnenkoeren van het 19de eeuwse UGent-complex gerestaureerd. “Vandaag ontvangt de universiteit een eerste schijf van 2 miljoen euro. De universiteit zal deze premie gebruiken om de binnenkoer van Plateau-Rozier om te bouwen tot binnentuin. Het wordt een unieke zit-, ontmoetings- en studieplek voor de Gentse universiteitsstudenten. Verder kan men de technische uitrustingen vervangen of aanpassen en broodnodige restauraties aan het gebouw uitvoeren zodat het gebouw in de toekomst in gebruik kan blijven om les in te geven.”

In totaal ontvangt de UGent een premie van 6 miljoen euro. “Dit instituut is niet enkel een gebouw, maar is in zijn geheel een neoclassicistisch kunstwerk”, aldus minister Diependaele. “Ik ben tevreden dat we dit stukje erfgoed op deze manier waardig kunnen doorgeven aan de toekomstige generaties.”

Het totale kostenplaatje van de eerste fase van de werken aan het complex Plateau-Rozier bedraagt 13 miljoen euro. “Met deze erfgoedpremie krijgen we wat we nodig hadden om het complex Plateau-Rozier opnieuw te laten schitteren”, aldus rector Rik Van de Walle. “We zijn de overheid daar dankbaar voor. We koesteren ons erfgoed en we behandelen dat historisch patrimonium met de grootst mogelijke zorg. Maar de uitdagingen van dergelijke restauraties zijn enorm groot en uiteenlopend, vooral omdat we dit erfgoed met velen willen delen: niet alleen met de universitaire gemeenschap maar ook met het brede publiek. Mede daarom zijn de toegankelijkheid, functionaliteit en duurzaamheid van onze monumentale gebouwen cruciale aandachtspunten. De erfgoedpremie voor het complex Plateau-Rozier helpt ons alvast een flink stuk vooruit om die aandachtspunten waar te maken.”

De werken starten eind dit jaar en lopen in de eerste fase tot en met het najaar van 2026. Tijdens het bezoek van minister Matthias Diependaele werd eveneens het langetermijnplan voor het historische erfgoed van de UGent besproken. Naast het complex Plateau-Rozier gaat het om de twee andere historische gebouwen van de universiteit: de Aula aan de Volderstraat en Campus Rommelaere aan de Bijloke. Om de renovaties mogelijk te maken, vraagt de universiteit ook voor deze gebouwen een erfgoedpremie aan de overheid.

AANGERADEN
Meest recent