Economische Inspectie opent onderzoek naar luchtvaartmaatschappijen die vluchten snel weer annuleren

Bron © BELGA

Veel klachten gaan over TUI fly Belgium, maar het onderzoek zal zich ook richten op andere luchtvaartmaatschappijen. Foto: Photo News

Minister van Economie en Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) laat de Economische Inspectie een onderzoek voeren naar “luchtvaartmaatschappijen die vluchten verkopen en ze enkele dagen later weer annuleren”. Dat maakte ze bekend op Twitter. “Wie op vakantie gaat, moet onbezorgd kunnen genieten en niet een paar dagen na reservatie horen dat dit niet kan.”

Minister van Economie en Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) laat de Economische Inspectie een onderzoek voeren naar misleidende handelspraktijken door “luchtvaartmaatschappijen die vluchten verkopen en ze enkele dagen later weer annuleren”. Dat maakte ze woensdag bekend. “Wie op vakantie gaat, moet onbezorgd kunnen genieten en niet een paar dagen na reservatie horen dat dit niet kan.”

Het gaat om mensen die een vlucht boeken voor de komende vakantiemaanden en enkele dagen later een bericht krijgen dat de vlucht wordt geannuleerd. “Ondertussen hebben de reizigers betaald en krijgen ze geen terugbetaling maar een voucher”, zegt Muylle in een mededeling.

LEES OOK. Moet je nu al boeken of wachten tot je zeker bent dat je vliegtuig écht vliegt? Wat met verre reizen? En hoe dek je jezelf zo goed mogelijk in? (+)

De minister raakte “via verschillende kanalen” op de hoogte van de “praktijken die voor mij niet kunnen”. Volgens haar woordvoerster kreeg ze zelf e-mails van misnoegde klanten, maar circuleren er ook op de sociale media veel berichten van mensen die erover klagen. “Vandaar dat ik de Economische Inspectie de opdracht heb gegeven om dit te onderzoeken zodat actie ondernomen kan worden”, zegt de minister.

Veel klachten gaan over TUI fly Belgium. Maar het onderzoek zal zich ook richten op andere luchtvaartmaatschappijen, benadrukt de woordvoerster van Muylle. Klanten van wie de vlucht enkele dagen na de boeking geannuleerd werd, kunnen dat melden via meldpunt.belgie.be.

TUI kondigde dinsdag aan dat het zowat een vierde van zijn vluchten in het zomerseizoen schrapt. Het gaat om het vluchtplan dat bij de start van de boekingen in november vorig jaar - dus nog voor de uitbraak van het coronavirus - werd opgesteld voor het hoogseizoen. Volgens een woordvoerder van TUI zijn “een paar honderdduizend” klanten getroffen.

Door jvh
AANGERADEN