Spelletje zwartepieten op het hoogste niveau: De Crem legt verantwoordelijkheid voor uit de hand gelopen betoging bij Brusselse autoriteiten

© Belgian_Freelance

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wijst voor de verantwoordelijkheid voor de toelating van de antiracismebetoging van zondag in Brussel naar de Brusselse autoriteiten. “De Brusselse minister-president, die de verantwoordelijkheid van gouverneur draagt, heeft geen signalen gegeven dat er problemen zouden zijn of dat mijn initiatief nodig was”, zei minister De Crem woensdag in de bevoegde Kamercommissie.

jvh

Diezelfde minister-president, Rudi Vervoort, stelde dinsdag dat de Nationale Veiligheidsraad was ingelicht dat er een statische manifestatie zou plaatsvinden aan het Poelaertplein. Er werd echter beslist het evenement niet te verbieden.

In de Kamer bevestigde minister De Crem woensdag de beslissing geen verbod uit te vaardigen. “Het is aan de burgemeester en zijn politiekorps om de regels te interpreteren en toe te passen en een goed evenwicht te vinden. Indien nodig kan de gouverneur optreden, en in laatste instantie ikzelf ook. Ik herhaal dat ik beschikbaar ben.”

“Richtlijnen niet gevolgd”

Volgens De Crem werd verzekerd dat er maatregelen waren getroffen over het dragen van mondmaskers en social distancing. “Er waren stewards gemobiliseerd en de federale reserve werd wel degelijk opgeroepen en ontplooid. Door het hoge aantal aanwezigen konden de afstandsregels niet worden gerespecteerd. Er werd ook gevraagd in stilte te manifesteren, maar de betogers hebben de richtlijnen niet gevolgd.”

LEES OOK. Zij betoogden mee met ‘Black lives matter’, en wel hierom: “Racisme is erger dan corona” (+)

De Crem gaf nog aan dat de manifestatie, die plaatsvond van 14.30 tot 16.30 uur, op zich rustig is verlopen. De incidenten barstten los omstreeks 17.30 uur en de openbare orde was rond 21.00 uur hersteld. Alles samen werden vijftien winkel geplunderd in Brussel-stad. Achttien andere waren het doelwit van vandalenstreken in Elsene. Tweeëndertig agenten raakten lichtgewond. Een politieman liep ernstigere verwondingen op, maar werd niet in het ziekenhuis opgenomen. Vijftien voertuigen van de politie raakten beschadigd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten