Minister De Crem: “Geen structureel racisme bij Belgische politie”, “Nultolerantie voor geweld tegen agenten”

Pieter De Crem © ISOPIX

Er is geen structureel probleem van racisme bij de Belgische politie. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) gezegd in de bevoegde Kamercommissie. “Bij het Comité P zijn weinig klachten ingediend wegens racisme. En het merendeel van de klachten werd ongegrond verklaard.” De minister liet ook weten voorstander te zijn van nultolerantie voor geweld tegen politieagenten.

jvh

De minister werd aan de tand gevoeld over racisme bij de politiediensten naar aanleiding van de dood van George Floyd, die in de Verenigde Staten overleed door politiegeweld. Bij het Comité P, dat de politiediensten controleert, liepen tussen april en december 2017 99 klachten binnen wegens discriminatie, waarvan 45 voor racisme. “En dat terwijl het politiekorps zowat 50.000 mensen telt”, aldus De Crem. Uiteindelijk werden elf dossiers geopend tegen politieambtenaren wegens feiten van racisme. Voor het hele jaar 2017 werden negen gerechtelijke onderzoeken geopend voor racisme en zeven voor xenofobie, aldus het jaarrapport van het Comité P.

Nultolerantie bij geweld tegen politie

Ook de verschillende geweldplegingen tegen agenten van de voorbije weken kwamen ter sprake in het debat. De Crem herhaalde dat voor het fenomeen geen plaats is in onze samenleving, en dat de politie in hem steeds een partner zullen vinden. In 2018 werden 12.378 feiten van geweld tegen de politie geregistreerd, een jaar nadien waren dat er 11.865. De meeste klachten hebben betrekking op weerspannigheid en smaad.

De minister wil dan ook nultolerantie voor geweld tegen politiemensen, “wat men er ook bij de politie over zou zeggen”. Niet iedereen bij de politie is daar namelijk een grote voorstander van, zo liet hij verstaan. De Crem heeft in die optiek versterking beloofd aan de politiezone Brussel-Zuid. En hij herhaalde zijn pleidooi voor een eengemaakte politiezone voor heel Brussel, wat voor De Crem gerust op tafel mag liggen bij de toekomstige regeringsonderhandelingen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten