Jasper Philipsen is sprintkopman in Vuelta: “Benieuwd hoe ik het hooggebergte ga verteren”

Foto: PRESSE SPORTS

UAE Team Emirates heeft zijn voorlopige selecties voor de grote ronden bekendgemaakt. Jasper Philipsen (22) is één van de vijf die al zeker is van een startbewijs in de Ronde van Spanje. De sprinter gaat er op jacht naar ritzeges en ziet vijf kansen. “Maar het doel is vooral uitrijden.”

Alexander Kristoff de Tour, Fernando Gaviria de Giro en Jasper Philipsen de Vuelta: zo legde de teamleiding van UAE Team Emirates de puzzel voor haar spurtbommen in de grote ronden. “We hebben drie goede spurters in onze ploeg, zo is de koek eerlijk verdeeld”, vindt Philipsen. “Natuurlijk wil ik graag ooit terugkeren naar de Tour, dat blijft de grootste wedstrijd ter wereld. Maar ik ben nog jong. Ik heb nog tijd.”

Vorig jaar kende Philipsen een veelbelovend debuut in de Tour. Als locomotief voor Kristoff deed hij het in de massaspurten soms zelfs beter dan zijn Noorse kopman. Drie toptienplaatsen kaapte Philipsen weg alvorens hij uit koers stapte net voor de twaalfde etappe, toen het peloton de bergen introk. Een dergelijk scenario is bij zijn tweede grote ronde niet aan de orde. “De Vuelta duurt dit jaar maar achttien dagen. Ik ga dus sowieso proberen te finishen. Dat zal mijn ontwikkeling als renner alleen maar ten goede komen.”

Vijf kansen

Vanzelfsprekend wordt die missie niet. Het parcours van deze 75ste editie oogt als het zwaarste in jaren, met drie aankomsten bergop en vier bergritten. “Het wordt pittig. Ik zie een vijftal ritten die op een massaspurt kunnen uitdraaien”, zegt Philipsen. “Vijf kansen dus, dat is niet zo veel voor een grote ronde. Maar ik vind het net zo belangrijk om mijn grenzen te verlengen en de Vuelta uit te rijden. Ik ben erg benieuwd hoe ik het hooggebergte ga verteren.”

Ook David De la Cruz, Fabio Aru, Rui Costa en Davide Formolo zijn bij UAE al zeker van hun ticket voor Spanje. Vier renners die op papier maar weinig kunnen betekenen in het aantrekken van de sprint voor Philpsen. “Ik hoop dat er toch nog minstens één en liefst twee renners meer meegaan die mij daarin kunnen bijstaan. Als ik het helemaal in mijn eentje moet oplossen, wordt het moeilijk.”

Op 28 juli speldt Philipsen voor het eerst weer een rugnummer op sinds de uitbraak van het coronavirus. De Ronde van Burgos wordt zijn eerste koers nadat hij met zijn ploeg eerst nog op hoogtestage trekt. “Mijn doelen liggen pas laat op het seizoen, maar ik wil al dicht bij mijn topvorm aanleunen als ik de competitie hervat. Het seizoen duurt maar drie maanden en het risico bestaat dat er koersen afgelast worden als we een tweede golf van het coronavirus krijgen. Het komt erop aan om volle bak te gaan van bij de eerste koersen.”

Voor een man die soms “de nieuwe Tom Boonen” wordt genoemd, staan uiteraard ook de Vlaamse klassiekers met rood aangestipt. “Ik moet nog uitvinden waar mijn capaciteiten het best tot hun recht komen: in de massaspurten of in de klassiekers. De snellere klassiekers als Gent-Wevelgem en de Scheldeprijs staan al zeker op mijn programma. Ik hoop er mee te kunnen doen voor de zege.”

Door Pieter Vanlommel
AANGERADEN
Meest recent