Bart Kaëll legt aspirine aan de wortel van zijn tomatenplanten om ze te doen groeien: is dat bijgeloof of helpt het echt?

© vtm

Verbazing alom toen Bart Kaëll woensdagavond in Bake-Off toonde wat het geheime recept is voor zijn voorbeeldig groeiende tomatenplanten. “Leg een aspirine aan de wortel”, zei de zanger. Sinds hij het doet, groeien zijn planten veel beter. Maar experts zijn het er niet over eens dat het effectief werkt.

gjs

De kijkers van Bake-Off @ Home, de thuisversie met BV’s van het populaire Vier-programma, zagen woensdagavond hoe Bart Kaëll erin slaagde om een aardbeientaart te bakken. Hij toonde de kijker ook dat zijn echtgenoot Luc Appermont en hij een grote tuin hebben, waar onder meer een kleine serre staat.

En daar, in die serre, kweekt Kaëll zijn tomaten. “Ik ga u een geheim vertellen”, zei hij. En tot verbazing van kijkend Vlaanderen lag in die serre een doosje aspirines. “Vijf of zes jaar geleden lukte het mij niet om die planten te laten groeien. Ze werden allemaal ziek, de bladeren hingen slap. Er kwam geen enkele tomaat aan. En ik had toen iets gehoord. Een aspirine aan de wortel leggen. Dan krijgen de planten blijkbaar geen ziektes en gedijen ze fantastisch goed. Geen bruistabletten he, gewoon een aspirientje aan de wortel.”

(lees verder onder de video)

Geen fabeltje

Wat vertelt die Kaëll nu, dachten wij. En wij niet alleen, blijkt uit telefoons naar enkele experts. Enkelen doen het af als een totale kwakkel - “Daar is niks van waar” - maar de meesten hebben het ook al wel eens gehoord. Getest heeft nog niemand het. Maar er is wel degelijk reden om te geloven dat een aspirine kan werken om een wortel te beschermen, zoals het ook werkt om de levensduur te verlengen van bloemen in een vaas.

De reden daarvoor is dat een aspirine salicylzuur bevat, zegt Marc Verachtert, de groenexpert van deze krant. “En dat geeft stoffen vrij die de vezels van de plant kunnen versterken.” De afweer van een plant bestaat uit twee systemen. Een daarvan draait inderdaad rond dat salicylzuur. De plant maakt het zuur zelf aan in een afweerreactie tegen bedreigingen als virussen, bacteriën en schimmels. Maar er zelf meer van toevoegen kan de afweer dus versterken, bleek in het verleden ook al uit studies. Onder meer de Universiteit van Leiden bewees dat aspirine ook voor planten een heilzame werking heeft. “Er zit dus wel waarheid in”, klinkt het bij een andere kenner. “Maar de vraag is hoe een plant dat kan opnemen via de wortel.”

© Vier

Aangeboden door onze partners

Lees ook