Nachtelijke raid op standbeelden en straatnaamborden Leopold II, ook standbeeld Boudewijn beklad

Brussel -

Een tiental gemaskerde jongeren heeft afgelopen nacht een raid gehouden op standbeelden en straatnaamborden van Leopold II. Onder meer in Oudergem werd een standbeeld van Leopold II vernield. Op verschillende plaatsen werden straatnaamborden die verwijzen naar het koloniale verleden met verf beklad. Dat was onder meer het geval in Molenbeek. In het centrum van Brussel is ook een beeld van koning Boudewijn met rode verf overgoten.

Onder meer aan het Vorstplein in Oudergem werd een standbeeld van Leopold II van zijn sokkel gehaald door een tiental gemaskerde jongeren. Ze vinden dat de overheid niet snel genoeg werk maakt om de beelden zelf weg te halen.

Volgens de woordvoerder van de politiezone Marlow (Ukkel/Oudergem/Watermaal-Bosvoorde) stond het beeld op het Vorstplein, vlak bij de Vorstlaan en de Jules Genicotlaan.

“Onbekende daders hebben het beeld op de grond gegooid en overgoten met rode verf. Op de sokkel waar het beeld stond, is een foto geplaatst van Patrice Lumumba, de eerste premier van het onafhankelijke Congo, die later vermoord werd.”

Volgens politiewoordvoerder Laurent Masset werd de politie afgelopen nacht opgeroepen voor de aanwezigheid van een tiental personen aan het plein, maar waren die mensen al verdwenen bij de aankomst van de patrouilles. Burgemeester Gosuin van Oudergem zegt dat dit niet de manier is om de discussie te voeren.

In Sint-Jans-Molenbeek werden drie straatnaamborden langs de Leopold II-laan met verf beklad, bevestigde de politie ons. Ook op andere plaatsen in Brussel werden verwijzingen naar het koloniale verleden van ons land beschadigd.

Daarbij is ook een standbeeld van koning Boudewijn, in een parkje aan de Sint-Michiel en Sint-Goedele kathedraal in het centrum van Brussel met rode verf overgoten.

 

 

 

 

Eerder deze week werden het ruiterstandbeeld aan het Troonplein gevandaliseerd, net als een beeld in Ekeren. De Black Lives Matter-beweging heeft een petitie opgestart waarin gevraagd wordt om alle beelden van de vorst weg te halen.

Wie betrapt wordt op het beschadigen van straatmeubilair riskeert een gerechtelijke vervolging, zegt de Brusselse politie.

LEES OOK. Standbeeld van Leopold II op Troonplein in Brussel beklad

 

bekijk ook

 

Prins Laurent neemt het op voor koning Leopold II: “Hij heeft veel gedaan voor België”

Standbeeld Leopold II vlakbij paleis beklad

Standbeeld Leopold II in Ekeren in brand gestoken

Door tg,yb
AANGERADEN