Boris Johnson: “Black Lives Matter is gekaapt door extremisten die uit zijn op geweld”

Bron © BELGA

Boris Johnson Foto: REUTERS

Premier Boris Johnson roept de Britse bevolking op om weg te blijven van manifestaties tegen racisme en politiegeweld. In een aantal tweets stelde hij vrijdag dat de Britse Black Lives Matter-protesten “gekaapt zijn door extremisten, die alleen maar op geweld uit zijn”.

“De aanvallen op de politie en willekeurige gewelddaden zijn weerzinwekkend en onduldbaar”, schrijft Johnson. “De enige verantwoordelijke actie is wegblijven van die protesten.”

Johnson neemt het ook op voor de Britse oorlogspremier Winston Churchill, één van zijn helden. Churchill werd het mikpunt van activisten tegen racisme. Dat omwille van zijn blanke supremacistische opvattingen en zijn permissie voor het gebruik van geweld door de Britse koloniale strijdkrachten in India. Afgelopen weekend werd bij een standbeeld in Londen onder het opschrift “Churchill” “was een racist” geklad.

LEES OOK. Leopold II heeft er gelegen, maar lost afrekenen met koloniale koning ook het racisme van vandaag op? (+)

“Het standbeeld van Winston Churchill is een permanente herinnering aan wat hij voor ons land gedaan heeft”, zegt Johnson. “Hij redde het Verenigd Koninkrijk en heel Europa van een racistische en fascistische tirannie. Het is absurd en beschamend dat zijn monument nu aangevallen wordt. Ik geeft toe dat hij soms meningen verkondigde die nu totaal onaanvaardbaar zijn, maar hij blijft een held en verdient zo herdacht te worden. We kunnen onze geschiedenis niet herschrijven of censureren. We kunnen niet doen alsof we een ander verhaal hebben. Bepaalde historische personages hadden andere visies op goed en kwaad. Deze beelden leren ons dingen over ons verleden, met al zijn gebreken. Als we ze verwijderen, liegen we over onze geschiedenis en verarmen we de opleiding van toekomstige generaties.”

Door jvh
AANGERADEN