Open VLD wil dat Rekenhof prijskaartje wetsvoorstellen berekent: “De uitgavensluis staat open, onverantwoord”

© Twitter

Kamerlid Christian Leysen (Open VLD) wil dat het Rekenhof kan worden gevraagd van elk wetsvoorstel de kostprijs te berekenen. Het zint de Vlaamse liberaal niet dat er de laatste tijd nogal wat wetteksten groen licht krijgen in de Kamer waar soms een fiks prijskaartje aan vast hangt, terwijl de strijd tegen de coronacrisis handenvol geld kost.

jvh

Leysen en zijn fractieleider Vincent Van Quickenborne klagen al langer dat de coronacrisis wordt misbruikt om de “uitgavensluis” te openen. Zo protesteerden ze eerder tegen de aanpassing aan de mijnwerkerspensioenen, die 200 miljoen euro kost. Dat de commissie Financiën een btw-verlaging op zeep goedkeurde, is hen eveneens een doorn in het oog. “De maatregel kost 124 miljoen euro en geldt voor alle zeepproducten, van Dash en Dreft tot luxehandzeep van Chanel N°5”, hekelt Leysen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het liberale duo vindt de gang van zaken onverantwoord, vooral gezien de coronafactuur die op ons afkomt. Van Quickenborne kijkt daarbij vooral naar de linkerzijde, maar merkt tegelijkertijd op dat Vlaams Belang vaak met die partijen meestemt. Hij verwijt de extreemrechtse partij “aan het handje te lopen” van de Franstalige communisten.

LEES OOK. Niemand wil ernaartoe en het doel is om zo weinig mogelijk te beslissen: superkern wordt superlege doos (+)

Leysen wil het goedkeuren van dure voorstellen een halt toeroepen. Hij stelt een aanpassing aan het Kamerreglement voor zodat het Rekenhof steeds kan gevraag worden het kostenplaatje van een voorstel te berekenen. Of dat iets zal veranderen, is zeer de vraag. Het was bijvoorbeeld geweten dat de aanpassing van de mijnwerkerspensioenen een duit zou kosten, maar niettemin kreeg het voorstel groen licht.

LEES OOK

Nu in het nieuws