Vlaamse regering bezweert minicrisis, minister Somers moet woord ‘praktijktest’ intrekken

Bron © BELGA

Na een crisisvergadering van enkele uren heeft de Vlaamse regering een akkoord bereikt over de verdere aanpak van discriminatie op de arbeids- en woonmarkt. In dat akkoord is geen sprake van praktijktesten, maar wel van een “academisch monitoringssysteem” dat de discriminatie in kaart moet brengen.

De top van de Vlaamse regering heeft een groot deel van de namiddag in spoedberaad samengezeten over het dossier van de praktijktesten, de testen waarmee men mogelijke discriminatie op de woon- en arbeidsmarkt kan aantonen.

LEES OOK. Praktijktesten tegen discriminatie uitvoeren in heel Vlaanderen: mag dat zomaar en werkt het wel echt? (+)

Vlaams viceminister-president Bart Somers kondigde vrijdag aan dat hij praktijktesten bij de lokale besturen wilde aanmoedigen en ook wilde nagaan of er praktijktesten bij de Vlaamse overheid zelf konden ingevoerd worden. Met die communicatie, en vooral met het gebruik van het woord ‘praktijktesten’, ging Somers in tegen de lijn van N-VA. “Dit was tegen de afspraken”, was te horen bij N-VA. Minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) had het gebruik van praktijktesten eerder deze week resoluut afgewezen.

Plooien gladgestreken

Na uren spoedberaad bereikten de topministers een akkoord. In een persbericht erkent de regering dat er “veel te doen” was over het opsporen van discriminatie, zonder daarbij van “praktijktests” te spreken. De term valt maar één keer, bij wijze van voorbeeld van vrijwillige maatregelen die de sectoren kunnen treffen. Ter vergelijking: in het eerdere persbericht van Somers kwam die term nog 25 keer voor.

Wel komt er een onafhankelijk “academisch monitoringssysteem” dat “de aard en het volume” van de discriminatie in kaart moet brengen, en vervolgens gebruikt zal worden “om sensibiliserend te werken en waar nodig acties uit te werken die daadwerkelijk het verschil maken op het terrein”.

“Dit moet sensibiliserend en motiverend werken, en dus niet sanctionerend”, zo liet Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) na afloop optekenen. “We zullen effectief ook monitoren of er stappen vooruit gezet worden.” Jambon hoopt dat daarmee de “semantische discussie over één woordje” kan afgesloten worden. “Dan kunnen we nu effectief werken aan een methode om discriminatie in al zijn vormen te bestrijden.”

Video: VRTNWS

“We laten semantische discussie achter ons”

Ook Somers suste tijdens dat gezamenlijke persmoment. Volgens de minister was er geen afspraak om de term ‘praktijktests’ niet te gebruiken, “maar hebben we vandaag samen besloten om die semantische discussie achter ons te laten. Belangrijker dan de discussie over woorden waarin we waren vastgelopen, is het belangrijker dat we op het terrein vooruitgang boeken in de strijd tegen discriminatie.”

“Stappen vooruit”, noemde hij het bereikte akkoord dan ook. “We vragen nu aan de academici, de wetenschappers; ‘geef ons een goed monitoringssysteem’ en zij zullen voor ons een voorstel uitwerken. En daar gaan we dan heel nauwgezet naar kijken.” Over echte praktijktests trok Somers zijn staart toch een beetje in. “We zullen horen wat de academici zeggen, wij doen geen uitspraak over wat dat instrument juist moet zijn en hoe dat er juist moet uitzien”, klonk het.

“What’s in a name?”, tweette ook CD&V-minister Hilde Crevits na de crisisvergadering, een tweet met een knipoog naar een eerdere tweet van gewezen Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. “Geen semantische discussie over een woord dat verschillende ladingen dekt. Wel een onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde meting per sector, die gebruikt wordt om te sensibiliseren en acties uit te werken die discriminatie daadwerkelijk terugdringen”, aldus Crevits.

Door jvh, wle, wwi
AANGERADEN