Björn Rzoska (Groen) wil ‘olijfboomcoalitie’ met groenen én N-VA, maar zonder Open VLD

© put

Groen-politicus Björn Rzoska wil de federale impasse openbreken door te vertrekken vanaf een olijfboomcoalitie van groenen, socialisten en christendemocraten. Aan te vullen met Open VLD of, als het van Rzoska afhangt, N-VA.

jfja

“Start met een olijfboomcoalitie van socialisten, groenen en christendemocraten”, zegt hij in een interview met De Standaard. “Dat is een sterk motorblok dat inhoudelijk veel overeenkomsten kent rond bijvoorbeeld klimaat, werkbaar werk, het armoedebeleid en een sociaal en groen relancebeleid.” Daar moet dan nog een rechtse partij bij om een meerderheid te krijgen. En het is N-VA die de voorkeur van de Vlaamse fractieleider van de groenen geniet.

“Open VLD zal inhoudelijk feller naar rechts willen trekken, N-VA zal vooral een ernstige staatshervorming willen tegen 2024. Corona heeft denk ik alle partijen overtuigd van de noodzaak van een debat over een efficiënte staatsinrichting, dus dat lijkt me het te verkiezen scenario.”

Daarmee zou hij N-VA samen met Ecolo en Groen in een regering krijgen, wat tot nu toe altijd uitgesloten was. Hij lanceert het voorstel op eigen houtje, het is niet met zijn eigen partij doorgepraat en al evenmin met de Franstalige neven en nichten.

De Standaard merkt op dat Rzoska via een omweg Groen en Ecolo in een regering met de N-VA tracht te brengen, wat tot nu toe steeds op wederzijdse aversie botste. “Ik hoop dat alle betrokken partijen dit voorstel ernstig overwegen”, zegt de Groen-politicus aan de krant. “Het zou toch vreemd zijn dat we zomaar richting verkiezingen wandelen, omdat alle pistes tot nu toe vertrokken vanuit een paarse as, om nadien keer op keer spaak te lopen. Ik heb Ecolo-covoorzitter Rajae Maouane onlangs de deur toch wat zien openen voor de N-VA. Ze zaten ook al samen in de superkern.”

In het gesprek met de krant ontkent Rzoska ook dat hij zich wil profileren ten koste van voorzitter Meyrem Almaci.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten