Zweedse premier verdedigt zich tegen kritiek op coronabeleid

Bron © BELGA

Foto: via REUTERS

De Zweedse premier Stefan Löfven heeft zich verdedigd tegen de kritiek op het coronabeleid van zijn regering. De minister-president zei aan omroep SVT dat het nog te vroeg is om een “definitieve conclusie te trekken over het succes van onze strategie”.

Zweden nam tijdens de coronacrisis minder strenge maatregelen dan veel andere Europese landen. Dat heeft volgens critici geleid tot een relatief hoog sterftecijfer. Het dodental staat er nu op 4.874, tegenover 597 in Denemarken en 242 in Noorwegen.

“We hebben op hoofdlijnen dezelfde strategie gevolgd als veel anderen”, zei Löfven. “Dat betekent in andere woorden dat het aantal besmettingen op een niveau wordt gehouden dat de gezondheidszorg aankan.” Hij benadrukte ook dat niet alle landen het sterftecijfer op dezelfde manier berekenen.

Uit een recente peiling kwam naar voren dat steeds meer Zweden het vertrouwen lijken te verliezen in de corona-aanpak van hun regering. Ook gaf een topepidemioloog van de overheid toe dat de aanpak beter had gekund.

LEES OOK. “Zijn er te veel Zweden overleden?”: waarom de cijfers bloedrood zijn, na lange reputatie als ‘lichtend voorbeeld’ (+)

AANGERADEN
Meest recent