Filipijnse journaliste veroordeeld wegens smaad: “Schadelijk voor persvrijheid”

© EPA-EFE

De Filipijnse journaliste Maria Ressa, hoofd van de nieuwssite Rappler, is maandag schuldig bevonden aan smaad. Persvrijheidsorganisaties zijn van mening dat de rechtszaak gericht was op het tot zwijgen brengen van Ressa vanwege haar kritiek op het beleid van de Filipijnse president Rodrigo Duterte.

Een rechtbank in Manilla veroordeelde Ressa nadat een zakenman haar had beschuldigd van smaad, vanwege een artikel in 2012 dat hem in verband bracht met mensenhandel en drugssmokkel. Ressa werd veroordeeld tot maximaal 6 jaar gevangenisstraf, maar kan op borgtocht vrijkomen en in beroep gaan tegen de uitspraak.

De veroordeling komt “niet onverwacht, maar tegelijkertijd heb ik het gevoel dat we blijven vechten”, vertelde Ressa aan journalisten na het vonnis. “We gaan het opnemen tegen elke vorm van aanvallen op de persvrijheid.”

De zaak van Ressa “schept een gevaarlijk precedent” en “wordt gezien als schadelijk voor de persvrijheid”, zei professor Danilo Arao van de Universiteit van de Filipijnen. Het kan ook een huiveringwekkend effect hebben op gebruikers van sociale media die kritiek hebben op de overheid, voegde hij eraan toe.

Het Amerikaanse magazine Time had Ressa uitgeroepen tot een van de personen van het jaar 2018.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten