Juweeltje in de woestijn: Qatar stelt nieuw WK-stadion voor

Het EK moet nog worden gespeeld maar in Qatar maken ze zich reeds volop klaar voor het WK voetbal dat in het najaar van 2022 zal plaatsvinden. Gisteren werd aan de rand van hoofdstad Doha alvast een gloednieuw stadion met een capaciteit van veertigduizend toeschouwers officieel als klaar beschouwd en zo dan ook aan de buitenwereld voorgesteld.

De Qatari pronken maar graag met de juweeltjes die ze in de woestijn aan het neerzetten zijn. Dat was ook deze keer niet anders. Het stadion ligt aan de rand van de hoofdstad Doha en is de thuisbasis van Al-Rayyan, één van de toonaangevende clubs uit het emiraat. Het biedt plaats aan 40.000 toeschouwers. Na het WK wordt de capaciteit van het Education City Stadium gehalveerd naar 20.000 zitplaatsen.

Vanwege de hete zomer in Qatar wordt het WK 2022 van 21 november tot 18 december gespeeld. Qatar schat de bouwkosten voor de 8 WK-stadions en de bijhorende trainingsfaciliteiten op 5,8 miljard euro.

Dat Qatar het WK organiseert, is bij vele mensenrechtenorganisaties in het verkeerde keelgat geschoten. Onder anderen Amnesty International klaagt de vaak penibele omstandigheden aan waaronder duizenden gastarbeiders hun job uitoefenen, vaak in omstandigheden waar de veiligheidsvoorschriften met de voeten worden getreden.

Het organisatiecomité heeft het stadion opgedragen aan de hulpverleners die ervoor hebben gezorgd dat het land de coronacrisis tamelijk goed heeft doorstaan.

Door gvdl
AANGERADEN